Torre d’en Malla – Parets del Vallès / Vallès Oriental

Valoració: 2 vots.
espereu…

F O T O S


torre-den-malla-parets-del-valles-080412_517

torre-den-malla-parets-del-valles-080412_511

I T I N E R A R I 


Situació: Al municipi de Parets del Vallès (Vallès Oriental) – Barcelona.

Època: Segle XIV - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No consta (Patrimoni.Gencat).

Estat: En bon estat. És una masia habitada. Els propietaris permeten fer fotografies exteriors d'aquesta edificació. Situada dins la zona denominada Gallecs (Espais d'interès natural).

Altres noms:

Accés - Visitada el 12/04/2008:

Circulant per la carretera C-155 (En sentit  Sabadell), dins del municipi de Parets del Vallès, entre els PK 9 i 10, veurem a l'esquerra un trencall (41 34 12 02 12 13) degudament senyalitzat per un cartell de senderisme: Torre d’en Malla. Continuarem en aquesta direcció.

Circularem ara per una carretera sense asfaltar, que seguirem fins que un altre trencall, a l'esquerra, també senyalitzat, ens indica com continuar, fins la ja propera edificació, on aparcarem al davant mateix.

Localització: N 41 33 50.00 E 02 12 40.63 – Altitud: 102 m.

Altres:

  • De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2012):

“ Descripció

És un conjunt defensiu, de secció quadrada, amb dues torres a cada banda de secció quadrada, de sis metres i mig de costat. El cos central té teulada a quatre vessant, hi ha dues portes adovellades i una finestra gòtica amb mainell esculpit. A l'interior hi ha voltes de canó i creueries. La seva antiga capella avui es fa servir de magatzem.

Notícies històriques

S'han trobat restes possiblement romanes. El seu nom antic podria se vila Alvir, i d'aquest s'esdevindria el seu antic nom de Vilatzir.

Els seus senyors van ajudar a construir l'església de St. Esteve el s. XIII. La capella dedicada a St. Iscle és datada des del 904, però l'actual obra porta a la llinda la data de 1789. Des del 981 va pertànyer a St. Cugat. La Torre va passar el 1776 als dominics de Sta. Catalina de Barcelona, que la van perdre a les desamortitzacions. Llavors va passar a la família Mandri, que la va conservar fins el 1949. L'edifici va ser reformat a finals del segle XIX.”

“ Edifici de planta quadrangular amb dues torres de defensa avançades, una finestra gòtica biforada i dos portals dovellats.

L'edificació actual, per la seva estructura, correspon a l'època gòtica. Està documentada del segle X i presideix l'espai natural més important de Parets, dins l'àmbit de Gallecs, amb la presència d'un bosc i camps de conreu. A mitjan s. XVI va rebre el seu nom actual.”

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:



Vallès Oriental : Veure en un mapa més gran.