És una edificació del segle XX
F O T O S
I T I N E R A R I
Situació: En terrenys de Cercs, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).
Època: Segle XX - (Patrimoni.Gencat).
Protecció: No hi consta - (Patrimoni.Gencat).
Estat: Tot i haver arribat a un estat de deteriorament important, es veu que s'hi han dut a terme treballs de restauració, que si més no, han estabilitzat l'edificació.
Per altra banda, sembla ser que ha estat posada a la venda.
Altres noms:
Accés - Visitada el 19/12/2014:
Procedents de Berga, i circulant per la carretera C-16 (Barcelona – Sant Cugat – Terrassa – Manresa – Berga – Puigcerdà (Eix del Llobregat)), en sentit nord, havent deixat enrere la localitat de Cercs, una vegada sobrepassada, deixant-la a la nostra esquerra, la gegantina torre de la central tèrmica de Cercs, en un lloc situat a 42 10 28.6 01 51 41.5, entre els PK 107/108, prenem una sortida a mà esquerra, indicada per anar a Sant Corneli i Fígols.
Ens trobem ara situats en el PK 0 de la carretera BV-4025, per la que continuarem, una carretera, perfectament asfaltada, que s'enfila vertiginosament.
Uns sis-cents metres més endavant, a 42 10 46.5 01 51 40.6, prenem una sortida a mà dreta, sense cap indicació i entrem a un curt camí, on al cap d'uns metres una peça de ciment armat ens barra el pas.
Aparquem el vehicle aquí mateix, i continuem cinc minuts a peu, en baixada, fins arribar a tocar de l'edificació.
Localització: N 42 10 48.3 E 01 51 45.1 – Altitud: 684 m.
Altres: De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya), ens complau extreure la següent informació (Desembre 2014):
“ Descripció
Construcció de planta rectangular coberta amb un sostre pla i terrat coronat amb merlets.
L'edifici consta de planta baixa i dos pisos, i té dues portes d'accés que, a l'igual que les finestres, avui són tapiades.
La porta de la façana de llevant és de mig punt i dóna a la torratxa que tanca l'escala d'accés i de servei. A la façana de migdia, originàriament envoltada de jardins privats, hi ha un porxo amb balustrada que permetia l'accés a la planta baixa i era utilitzat com entrada principal.
Sobre aquest porxo hi han dues balconades que coincideixen amb les plantes, a manera de glorieta.
Les obertures, escampades pels quatre murs i a tots nivells són rematats amb senzills elements gotitzants. Els pisos són diferenciats amb un fris de merlets.
Notícies històriques
La torre del comte de Fígols fou construïda a començaments de segle XX per allotjar temporalment al propietari de l'explotació minera, senyor Olano, i a la mateixa família que hi passava curtes temporades.
És un edifici clarament historicista que reprodueix l'esquema dels castells coronats amb merlets del segle XIII i XIC, un llenguatge molt utilitzat en aquest tipus de construccions que han de dignificar i diferenciar els propietaris.
La torre té forces paral·lelismes amb altres torres de les colonies tèxtils de la comarca: cal Metre, Viladomiu Nou (Gironella), cal Pons, cal Riera (Puig-reig), per exemple.
La torre fou utilitzada durant força anys com a seu de les oficines de l'empresa Carbons de Berga S.A., però durant els setanta del s. XX es clausurà.”
- Altres:
Com en altres ocasions, documentem aquí una edificació a la que amb el degut respecte, li posem l'etiqueta de “fals castell”.
Aquesta qualificació no ha de ser pas entesa en un sentit pejoratiu. Ens referim a que és una construcció moderna, sense “solera”, sense antiguitat, tot i que, com també en altres casos, no deixa de tenir el seu encant.
Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.
Altres pàgines:
- Conèixer Catalunya
- José Enrique de Olano y Loyzaga – comte de Fígols - Wikipedia
- José Enrique de Olano y Loyzaga – comte de Fígols – L’Erol
- Ferrocarriles de Carbones de Berga
Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.
MAPA de situació:
https://www.catalunyamedieval.es/wp-content/gallery/torre-del-comte-de-figols-cercs-galeria/02-Torre-del-Comte-de-Figols-141219_2002.JPG