Torre de la Vall – Benissanet / Ribera d’Ebre

Valoració: 2 vots.
espereu…

 F O T O S


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

torre-de-la-vall-080912_505

 

I T I N E R A R I


Situació: Al terme municipal de Benissanet (Ribera d'Ebre) – Tarragona.

Època: Segle XIII - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: BCIN - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Malmesa. Lliurament accessible

Altres noms: segons la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* també es coneguda amb els noms de Torre de Salvaterra o de Gandesola, de Cervelló i possible Torre d'Almucatán.

Accés - Visitada el 12/09/2008:

L'itinerari que proposem, és el següent:

0 - Procedents de Gandesa i circulant per la carretera N-420, en sentit Mora d'Ebre, entre els PK 813 i 814,  abandonarem aquest vial per un trencall a mà dreta, situat poc abans de creuar un pont, - (N 41 06 06 E 00 32 51)  sense cap indicació, bé que podem intuir que es tracta d’un tram de la carretera vella, amb desús des de l'entrada en funcionament de la nova carretera.

(Aquestes indicacions ens les han facilitat a la gasolinera situada en aquesta mateixa carretera N420 - PK 812, Telèf. 977 400 729,  situada molt a prop d'aquest lloc,  a la dreta, en sentit ascendent, direcció Gandesa, i on es podria demanar més informació, si cal).

Així doncs ens trobarem circulant en paral·lel i en sentit contrari a la N-420, durant una curta estona. Haurem d’estar ben atents a veure molt aviat a la nostra esquerra el començament d’una carretera sense asfaltar que marxa cap a baix i per on ens cal continuar. (Si ens passéssim, al cap d’una estona tornaríem a entrar sense remei a la N-420).

A uns 100 metres travessarem la llera d’una riera (*) i a partir d’ara continuarem circulant per aquesta carretera sense asfaltar (*),

de manera intuïtiva, per la pista principal, obviant petits encreuaments. En un moment donat la torre ja serà visible davant nostre, a la dreta.

1 - Abans de rebassar la torre, trobarem un trencall a mà dreta, també sense cap indicació  ( 41 04 32 00 31 31), que ens durà en un curt recorregut dalt d’un petit camp de conreu, on aparcarem còmodament el cotxe en un voral (41 04 33 00 31 30). Al fons es veu una masia, sembla habitada. El recorregut des de la carretera general fins aquí haurà estat d’uns 3,7 km.

Continuarem ja a peu, per un petit corriol que s'endevina per l'esquerra i amunt, des del lloc per on  hem arribat, i en molt poca estona més, arribarem a tocar la torre. A sota mateix, a peu de carretera, hi ha una masia enderrocada.

2 - Localització: N 41 04 29 E 00 31 28 - Altitud: 304 m.

Altres: (*) Nota: La climatologia pot modificar sensiblement les condicions de circulació per pistes de muntanya. Cal tenir-ho en compte.


  • De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,ens complau extreure la següent informació: 

" Descripció

Situada al nord-oest del nucli urbà de la població de Benissanet, al vessant oriental de la serra de la vall de la Torre, controlant el pas del camí de Salvaterres que uneix Benissanet amb Corbera.

Es tracta de les restes conservades d'una torre de planta rectangular, bastida damunt la roca natural del terreny, de la que es mantenen íntegrament dempeus els murs nord i oest, la part septentrional de la façana de llevant i la cantonada sud-oest de la construcció.

Tot indica que la torre estava distribuïda en planta baixa i dues plantes, tal i com revelen les empremtes dels paviments documentades a la part interior de les façanes.

La façana de tramuntana presenta quatre nivells d'espitlleres de mida petita, dues per planta.

En canvi, la façana de ponent, força més ample que l'anterior, disposa de tres nivells que presenten tres espitlleres cadascun.

Ambdós paraments presenten, a la part superior, diversos forats de mida quadrada probablement utilitzats per bastir un cadafal de fusta, actualment desaparegut.

Els coronaments són emmerletats.

Les restes conservades de la façana de llevant presenten una isolada espitllera al nivell de la planta baixa.

La cantonada sud-oest conserva un dels brancals de l'accés a l'interior de la torre.

Està bastit amb carreus de pedra picada desbastats i conserva una de les peces de ferro de la polleguera de la porta.

Una gran llosa desbastada serveix de marxapeu d'aquesta obertura.

La part interior dels murs encara conserva els forats utilitzats per les bigues de suport dels paviments dels diferents pisos, entre d'altres obertures.

Cal destacar l'extrem sud-est de la torre, donat que presenta una estructura bastida amb posterioritat a l'enderrocament dels murs.

Es tracta d'un mur que conté les terres de l'únic nivell de circulació existent a la construcció, del que destaca una filada de petits forats quadrats.

Als peus de la torre envers llevant es conserven les restes dels edificis que conformaven l'antic poblat nascut a redós de la fortificació.

La construcció està bastida en pedra sense treballar de diverses mides, lligada amb abundant morter. Les cantonades presenten pedres de mida gran desbastades.

Notícies històriques

De la torre de Cervelló no es conserva cap document històric encara que per les restes de la seva estructura es podria correspondre amb una petita casa forta d'un senyor local.

Per les característiques constructives es suposa una obra del segle XIII-XIV."


* Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.


Edificacions properes:

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació



Ribera d Ebre : Veure en un mapa més gran.

A L T R E S


Vistes des de la Torre de la Vall.