Ruïnes de l’església de Sant Esteve de Camps – Fonollosa / Bages

Valoració: Encara no hi ha vots.
espereu…

F O T O S


I T I N E R A R I 


Situació: Diuen que aquestes restes es troben vora el mas la Caseta, al veïnat de Camps, una entitat de població de Fonollosa, vila i municipi del mateix nom a la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Segle XII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No hi consta - (Patrimoni.Gencat).

Estat: No localitzada.

Altres noms:

Accés - Visitada el 01/05/2014:

Les úniques dades de que disposàvem, situaven aquestes restes vora del mas la Caseta. Havent demanat informació als actuals habitants d'aquesta masia, manifesten que ho desconeixen.

Més tard vàrem demanar informació a un home que treballava al jardí del davant de l'església de Santa Maria de Camps i ens ha dit que difícilment trobaríem aquestes restes, doncs les poques pedres supervivents, degut a la seva poca entitat, es poden confondre amb qualsevol marge.

Un altre home, també veí d'aquestes contrades, que hem trobat al davant de l’església de Sant Pere de Vilalta, ens ha confirmat també aquesta situació.

Llavors, i llevat que obtinguem noves dades, donem per finalitzada la recerca d'aquesta edificació.


Localització:  N 41 46 57.8 E 01 41 24.8 - segons Wikipedia - Altitud estimada: 602 m. 

Altres:

  • De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2014):

“ Descripció

Església romànica totalment arruïnada de la qual només es conserven restes dels murs de la nau que no sobrepassen un metre t'alçaria.

Segurament duria tractar-se d'una petita capella amb un absis. Malauradament en els últims anys les restes s'han degradat molt, car els carreus han estat aprofitats pels masos veïns.

Notícies històriques

L'església de St. Esteve de Camps es trobava dins el terme de l'antic i veí castell de Castell tallat. Al lloc de "Canticos"; mai daura passar de simple capella rural; el mas veí de St. Esteve figura entre les propietats que el comte Borrell va donar al monestir de Santa Maria de Montserrat.

 L'església és esmentada indirectament al segle XIII en una donació a l'esmentat monestir.”


  • Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Barcelona, el següent text (Maig 2014):

“Descripció

De l'església romànica de Sant Esteve, no en queda cap altra cosa que uns petits fragments de mur situats en un marge, que separa dues feixes.

 Aquestes romanalles, gairebé insignificants, que amb prou feines assoleixen un metre d'alçada, i consisteixen en dos fragments de mur que formen un plec de degradació, cosa que du a pensar que en aquest indret hi era l'absis.

Segons sembla, anys enrera, d'aquesta capella es conservava bona part dels basaments, els carreus dels quals tanmateix, foren extretes del seu lloc per tal d'aprofitar-los en l'aparellat d'alguns masos propers en ruïnes.

 Atès el que resta difícilment es pot endevinar la seva planta, malgrat que tot fa pensar que devia ser una petita capella rural amb dos absis. [AA.DD.1984: 254]

Història

Les restes de l'església de Sant Esteve de Camps es troben assentades en un margenal que delimita uns camps pròxims al mas de Caseta.

El temple però, presenta en l'actualitat un estat de ruïna total, cosa que en dificulta la comprensió de la seva estructura.

Situada dins la propietat de l'antic castell de Castelltallat, al lloc conegut com a "Cans", l'església no degué passar mai de capella rural, element que vindria a ser confirmat per la seva inexistent menció en la documentació més antiga. Així doncs, ens trobem que la primera menció que se'n fa en la documentació escrita, i que tot i així serà de forma indirecte, data del 1242, quan Elisendis de Sant Esteve donà a Santa Maria de Montserrat el mas Sant Esteve, situat a la vila de "Cans" i que segons sembla podria deure el seu nom a la capella.[AA.DD;1984:255]”


Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:


No localitzada