F O T O S
I T I N E R A R I
Situació: A Osor, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Selva (Girona).
Època: Segle XV - (Patrimoni.Gencat).
Protecció: No hi consta - (Patrimoni.Gencat).
Estat: Bo. Lliurament accessible, transitable, a peu.
Altres noms:
Accés – Visitat: 26/02/2017.
Senzill de localitzar, alhora que la seva busca propicia donar un tomb pels carrers de la població.
Localització: N 41 56 45.9 E 02 33 19.7 – Altitud: 323 m. aproximadament. La posició de la icona en el mapa és aproximada, “no el veiem” ...
Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Febrer 2017):
“ Descripció
El Pont Vell es troba ubicat al bell mig del nucli urbà, sobre la riera d'Osor, unint les dues parts del poble concretades en els carrers del Pont i de França respectivament.
Es tracta d'un gran pont de pedra amb una arcada central de dimensions considerables. Es percep, a simple vista, que la relació entre la llum (amplada) i la sageta (alçada) és equilibrada i proporcional, sense que una destaqui o primi per sobre de l'altra.
Tot i que a simple vista només percebem una gran arcada, se sap que hi ha arcades menors (fins a quatre) amagades sota els edificis circumdants.
Això vol dir que en origen el pont albergava unes grans proporcions, res a veure amb les que té avui en dia.
Ara bé l'expansió urbana i el creixement demogràfic van ser totalment contraproduents pel pont ja que van engolir gran part del seu espai físic.
A la base de l'arcada de la dreta es veuen les restes d'un doble tallamar.
El Pont Vell es troba en bastant bon estat de conservació, com així ho acredita tant el paviment o calçada, amb certa pendent en llom d'ase, empedrada amb llombardes que estan poc gastades, que oscil·len entre tamany mitjà i petit, com l'esquelet del pont format per l'aglomeració de pedres fragmentades sense desbastar i treballar i còdols de riu manipulats a cops de martell i lligades amb morter de calç.
El coronament del pont, que actuaria paral·lelament com una improvisada barana, està format per uns grans blocs de pedra, totalment irregulars i sense desbastar i treballar.
Notícies històriques
El Pont Vell va ser construït en el segle XV, i posteriorment reconstruït diverses vegades amb el pas successiu del temps, després de que un terratrèmol n'ensorrés un d'anterior.
El pont té com a missió principal unir les dues parts del poble separades per la Riera d'Osor.
La Riera d'Osor neix entre els termes d'Espinelves i Sant Hilari Sacalm per la unió de la riera Gran, que prové del Pla de les Arenes, a uns 1.060 metres, amb aigua del torrent de Muntanyeta, del xaragall del Pla Esteve i del torrent de la Gobarra, el Coll, Sant Gregori i dels septentrionals de Sant Miquel, Llavanyes i Santa Bàrbara.
Té afluents com la riera del Masquintà, la del Carbonell, la de la Maduixa, la de les Ribes o Noguerola, la Gironella o Grevolosa i la de can Pallaringa, a part de molts torrents, rierols i sots.
Quan la riera ha iniciat la seva cursa, corre amb força cap a la vall d'Osor tot fent un recorregut per un congost estret i molt inaccessible, voltat de penyals i d'un espessa vegetació, circumstància que permet la formació de salts d'aigua.
Des d'Osor, baixa més calmada, dibuixant sinuosos meandres fins a unir-se amb el Ter.
El seu tram total és d'uns vint-i-cinc quilòmetres, entre Sant Hilari i el pont que separa Anglès i la Cellera.
La riera no és gaire llarga, però els seus recursos han estat aprofitats al llarg del temps; regatge dels cultius, moure rodes de molí, fer electricitat i per la indústria tèxtil i minera.”
Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.
Relativament “a la vora” d'Osor, tenim les següents edificacions:
Altres pàgines:
Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.
MAPA de situació: