Pont de Cabrianes – Sallent / Bages

Valoració: 1 vot.
espereu…

F O T O S


El Pont “Vell” de Cabrianes

El Pont “Nou” de Cabrianes

I T I N E R A R I 


Situació: En terrenys de Sallent, poble i municipi del mateix nom, a la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Segle XVI – Gòtic - (Patrimoni.Gencat).

  • En síntesi la història d'aquesta construcció, és la següent:

A la pàgina web de Pat.mapa es diu:

  • ”En aquest lloc ja existia un pont a finals del segle XI, del qual només en resten alguns vestigis.”

A la pàgina web de la Diputació de Barcelona, es diu:

  • El primer pont del segle XI va ser enderrocat i refet durant el segle XIII.

Aquest, al seu temps, va ser refet pel que es va construir al segle XVI i va ser molt reformat durant el XIX per tal de fer-lo accessible al trànsit rodat.

 Enderrocat el 1939.”

 Protecció: No hi consta - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Les actuals restes de l'antic Pont de Cabrianes són del segle XVI. Ruïnes. A pocs metres de distància hi ha un pont nou, pel qual hi discorre actualment el tràfic rodat.

Altres noms:

Accés - Visitat el 06/06/2014:

Una mica més endavant del PK 5 de la carretera BV-4512 (Artés – El Pont de Cabrianes).

Al costat oest del pont, hi ha una edificació anomenada Restaurant el Pont. A l'altre costat, a la banda est, hi ha una sortida de la carretera que accedeix a un camí de terra que al començament és molt ample. Hem aparcat el cotxe en aquest lloc (41 46 19.9 01 54 19.9)  i després, a peu, hem baixat fins a la vora del riu, passant primer per sota del pont nou, fins a tocar les pedres del pont vell.

Localització: N 41 46 20.6 E 01 54 16.9 – Altitud: 236 m.

Altres:

  • De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juny 2014):

“ Descripció

Es tracta d'un pont destruït l'any 1939. Actualment solament es conserven una arcada i un pilar.

 Malgrat ser construït en el segle XVI, fou reformat el segle passat al fer-hi passar la carretera de Manresa a Artés; d'aquesta manera prengué una forma totalment plana a diferència d'abans que era corbat.

 L'aparell és de carreus ben tallats de pedra i calç. PONT DE CABRIANES_ Era de 9 arcs_ resta un arc sencer amb 2 ARCONS i les restes de hilars. Sobre el riu LLOBREGAT.

Notícies històriques

En aquest lloc ja existia un pont a finals del segle XI, del qual només en resten alguns vestigis.

Aquest pont sembla que es reféu arran del privilegi de pontatge que el rei Ferran concedí a la ciutat de Manresa per la reparació de ponts (1509). VIAJES - ZAMORA_ Pag.111_ Tambien se hallan sobre el LLOBREGAT a más de dos PUENTES que hay en MANRESÀ otros de consideración_especialmente el de CABRIANES_de 9 OJOS_ otros llamado de VILOMARA de 9 OJOS que se reedifico desde 1617 hasta 1623_y otro en el lugar de CASTELLVELL, de 4 OJOS muy grandes.”


    • Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Barcelona, el següent text (Juny  2014):

“ Descripció

Es conserva solament una arcada i un pilar. Originalment era triangular, asimètric i de sis arcs. L'aparell és de carreus ben tallats amb pedra i calç.

 Tenia 109 metres de llarg, 3'4 d'amplada i 20 metres d'alçada.

Observacions: El pont és lloc de confluència de 5 termes municipals (Sallent, Artés, Calders, Navarcles i St. Fruitós de Bages)., refermant la importància històrica que tingué aquest lloc com a punt clau de comunicació al llarg de molts segles.

 Es conserven els fonaments d'un dels pilars del pont del segle XI.

Història

El primer pont del segle XI va ser enderrocat i refet durant el segle XIII.

Aquest, al seu temps, va ser refet pel que es va construir al segle XVI i va ser molt reformat durant el XIX per tal de fer-lo accessible al trànsit rodat.

 Enderrocat el 1939.”


Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:



Bages : Veure en un mapa més gran.


Curiositats - La fotografia, de vegades, enganya ...


Vegi’s unes imatges d’aquest paratge, dues idíl·liques vistes d’aquest lloc:

Malauradament, hi ha aigua estancada. Un munt de branques, canyes  i herbes,  malmeten la bellesa d’aquesta raconada ...

En canvi, de vegades, ofereix curioses estampes: A la següent fotografia, creiem veure-hi una fada, una nena, una senyora, una bruixa ?

I en aquesta altra, no us sembla veure-hi una carota ? Fins i tot ens recorda una foto que va aparèixer en un diari, on es veia la cara de l’estàtua d’en Cristòfol Colom, a Barcelona, quan la varen retratar de la vora. No era precisament una visió afavorida, era molt propera a aquesta imatge ...