F O T O S
I T I N E R A R I
Situació: En terrenys de Solius, entitat de població de Santa Cristina d'Aro, localitat i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Empordà (Girona).
Època: Segle XX - (Ajuntament de Santa Cristina d’Aro).
Protecció: A la pàgina web de Patrimoni.Gencat, no hi ha cap menció referent a aquest monestir.
Estat: Bo. Està en actiu.
Altres noms:
Accés – Visitat el 07/10/2016:
Hi accedirem per un lloc situat una mica més endavant del PK nº 2 de la carretera GIV-6611. De fet en aquest punt finalitza aquesta carretera, i on trobem una esplanada per poder aparcar còmodament.
Localització: N 41 48 53.3 E 02 57 44.0 – Altitud: 78 m.
Altres:
- De la pàgina web de l'Ajuntament de Santa Cristina d'Aro), ens complau extreure la següent informació - (Octubre 2016):
“ El monestir cistercenc de Santa Maria de Solius, a la comarca del Baix Empordà, bisbat de Girona, va ser fundat el 21 de gener de 1967, festa de Santa Agnés, patrona de la parròquia del veïnat, en establir-s'hi un grup de quatre monjos procedents del monestir de Poblet, del qual és fundació.
Van ser acceptats a la diòcesi pel bisbe Narcís Jubany i Arnau, posteriorment arquebisbe de Barcelona i cardenal, poc després d'haver-se clausurat el Concili Vaticà II.
El Monestir de Solius forma part de la Congregació Cistercenca de la Corona d'Aragó (fundada l'any 1616), juntament amb l'abadia de Poblet i els monestirs femenins de Vallbona de les Monges, Casbas (Osca), Cadins (Gironés) i Valldonzella (Barcelona).
L'esvelt campanar de Solius és visible gairebé des de tota la Vall d'Aro. Descansa sobre les restes d'una antiga església romànica datada d'entre el segle X i XI, segurament molt petita.
Posteriorment s'engrandí i finalment cap el S. XVIII, havent-se obert pel mig, construïren l'actual, molt més espaiosa, aprofitant els enderrocs de l'antiga.
La base del campanar va quedar intacta, inclosos els finestrals romànics, tapiats, per aixecar tota la part nova, que es feu entre 1829 i 1830. La pedra fou tallada a la muntanya de Romanyà.
L'edifici actual de l'església, començat el 1773, consta d'una nau central amb quatre capelles laterals, que tenen uns retaules neoclàssics de factura popular. Cal destacar el de la Mare de Déu del Roser i el de Sant Isidre. A l'interior de l'església s'hi troben làpides sepulcrals d'alguns rectors de la parròquia.
El canvi més important dins la parròquia de Solius és el fet que, l'any 1967, un grup de monjos del Císter s'hi establí per fundar el nou monestir. Amb la seva vida de pregària i treball continuen en aquest lloc, per el món d'avui un centre de pau, silenci i d'espiritualitat.
Un lloc molt interessant per visitar. La seva església, jardins, i fins i tot uns pessebres que es poden visitar tot l'any. La col.lecció va començar l'any 1970, amb l'escena del Naixement, de mans del germà Gilbert Galceran, monjo de Solius, que ja tenia exposicions de pessebres a Roma, a la Casa General de l'Ordre Cistercenc, i a l'abadia d'Hauterive, Suïssa.
Misses:
Els feiners i vigílies a les 18 h i els festius a les 10 matí
Per complementar degudament aquesta informació, recomanem una visita a la nostra pàgina de l'Església de Santa Agnès de Solius.
Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.
Altres pàgines:
- Ajuntament de Santa Cristina d'Aro – Llocs d'interès
Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.
MAPA de situació: