F O T O S
I T I N E R A R I
Situació: En terrenys d'Os de Balaguer, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Noguera (Lleida).
Època: Segle XII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).
Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).
Estat: Bo - Visitable.
- ”El monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes ... és en bona part una construcció (o reconstrucció) del segle XX”.
- “Des del 1910 el monestir és ocupat pel seminari i el noviciat dels germans maristes, que durant tot aquest segle han dut a terme importants obres de reforma del conjunt, entre les quals cal destacar la reconstrucció de la nau de l'església i la restauració del claustre romànic.”
- Llàstima que el dia de la visita ens vàrem trobar que el claustre estava en obres i solament estava “presentable” una ala.
- Deixem constància de l'existència d'un restaurant, a disposició dels visitants. En el nostre cas, concretament, no hem tingut oportunitat de visitar-lo.
- Sala d’exposicions:
- El dia de la nostra visita vàrem trobar una exposició de fotografies: “ A l’any 1962 el poble de Tragó de Noguera va viure l'èxode definitiu de la seva gent motivat per la pujada de les aigües del riu Noguera Ribagorçana a causa de la construcció de la presa de Santa Anna.
- Amb aquesta exposició de fotografies es convida a recordar als veïns de Tragó de Noguera el dia en què van haver d'afrontar l'abandonament forçós del seu poble ... “
Altres noms:
Accés - Visitat el 29/04/2016:
En el nostre cas, hem accedit al Monestir circulant per la carretera C-12, des de Balaguer, en sentit nord. Una mica més endavant del PK nº 181 d'aquesta carretera, trobarem una sortida a mà dreta, indicada (41 52 34.3 00 45 24.1), per entrar als terrenys del Monestir. Còmode aparcament.
Localització: N 41 52 31.2 E 00 45 27.5 – Altitud: 538 m.
Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Abril 2016):
“ Descripció
El monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, situat al peu de la carretera de Balaguer a Àger, és en bona part una construcció (o reconstrucció) del segle XX.
De l'època fundacional (segle XII) conserva el claustre romànic, format per arcs de mig punt que descansen sobre parelles de columnes amb capitells llisos o pobrament treballats. Als angles i al centre, les galeries són reforçades per pilars cruciformes amb quatre columnes adossades.
L'església, de planta de creu llatina, és d'època gòtica. La mort del seu impulsor, el comte Ermengol d'Urgell, féu que quedés inacabada, amb una nau sensiblement escurçada que dóna a l'església la impressió d'un ampli creuer, en el qual s'obren l'absis central i quatre absidioles de planta rectangular.
La coberta dels absis i del transsepte és amb voltes de creueria, mentre que la part original de la nau es cobreix amb fusteria.
Al braç nord del creuer s'obre un portal gòtic.
El conjunt és d'una gran simplicitat, defugint gairebé sistemàticament tot plantejament ornamental.Els treballs escultòrics quedaren reduïts a la portada i als capitells del claustre.
També són d'època gòtica la sala capitular i el dormitori dels monjos.
Notícies històriques
El monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes va néixer a partir de la fusió el 1180 de dues comunitats premostrateses existents des del 1166 en aquelles rodalies.
La nova comunitat, que seguia la regla de Sant Agustí, es convertí en la primera i principal casa premostratesa de tot el país, i a partir d'ella sorgiren les de Bonrepòs del Montsec, Sant Nicolau de Fondarella i Santa Maria d'Artà (Mallorca).
Impulsada pels comtes d'Urgell i per les donacions dels devots, esdevingué una gran propietària. El segle XVIII hi florí un moviment d'erudició històrica de fonts eclesiàstiques, amb els canonges Daniel Finestres, Jaume Caresmar, Jaume Pasqual i Josep Martí, que influirien la universitat de Cervera i tot Catalunya.
La comunitat s’extingí el 1835 i el monestir fou venut a particulars.
A finals del segle XIX (1894), l'aleshores propietari del monestir, el banquer Agustí Santesmasses, en vengué els sarcòfagss dels comtes Ermengol VII, de la seva esposa Dolça, del comte Eremengol X i del vescomte Àlvar de Cabrera, magnífics exemples d'arquitectura gòtica catalana, obrats en els primers decennis del segle XIV, i que avui són al Metropolitan Museum of Art (The Cloisters) de Nova York.
Des del 1910 el monestir és ocupat pel seminari i el noviciat dels germans maristes, que durant tot aquest segle han dut a terme importants obres de reforma del conjunt, entre les quals cal destacar la reconstrucció de la nau de l'església i la restauració del claustre romànic.”
Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.
Altres pàgines:
- Monestir de les Avellanes - Butlletí informatiu
- El Monestir de les Avellanes i els sepulcres dels Comtes d’Urgell
- Monestir de les Avellanes
- Servei d’arxius i biblioteca
- Arxiu Gavín – Què és
- Arxiu Gavín - Història
Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.
MAPA de situació:
Altres vistes del Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes