Església parroquial de Sant Miquel – Vespella de Gaià / Tarragonès

Valoració: 1 vot.
espereu…

F O T O S


Església parroquial de Sant Miquel – Vespella de GaiàEsglésia parroquial de Sant Miquel – Vespella de GaiàEsglésia parroquial de Sant Miquel – Vespella de GaiàEsglésia parroquial de Sant Miquel – Vespella de GaiàEsglésia parroquial de Sant Miquel – Vespella de GaiàEsglésia parroquial de Sant Miquel – Vespella de Gaià

I T I N E R A R I 


Situació: Dalt d'un turó que presideix la localitat de Vespella de Gaià, a la comarca del Tarragonès (Tarragona).

Pels voltants hi ha escasses restes del castell de Vespella. L'església de Sant Miquel és l'antiga església d’aquest castell.

Època: Segle XII – Romànic - (Pat.mapa).

Protecció: A la pàgina web de Patrimoni.Gencat es diu que el castell de Vespella gaudeix d’una protecció BCIN.

Entenem que aquesta protecció ha de referir-se al castell en exclusiva, tot i que aquella pàgina barreja una mica el castell i l’església ...

Estat: Exteriorment, no presenta un mal aspecte. Com sigui que no és accessible lliurament, no podem opinar sobre l'estat del seu interior.

Altres noms:

Accés - Visitada el 17/02/2009:

Per localitzar-la i per altres informacions, els remetem a la nostra pàgina del castell de Vespella.

Localització: N 41 12 14.9 E 01 21 36.4 – Altitud: 191 m.

Altres:

  • De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2014):

“ Descripció

L'església de Sant Miquel correspon a l'antiga església del castell.

És una petita església romànica de dos trams, més la capçalera, amb capelles laterals desiguals.

Davant hi ha un petit porxo descentrat, damunt el qual s'erigeix un petit cor amb coberta de fusta a doble vessant.

La nau està coberta amb volta de canó apuntat. El campanar presenta espadanya de tres arcs de factura desigual.

L'església és del segle XII i molt possiblement ha sofert ampliacions en els segles XVI i XVII.

 Té un retaule gòtic-renaixentista del segle XVI (1569). Aquest retaule s'ha fet barrejant dos retaules diferents, el de la Mare de Déu de la Candela i el de Sant Miquel.”


  • Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Tarragona, el següent text (Desembre 2014):

“ Descripció:

Al costat de l'església de Sant Miquel s'hi localitzen les restes de l'antic castell medieval i l'actual cementiri del poble.

L'edifici és una construcció romànica de nau única amb dues capelles laterals, que ha patit diverses reformes al llarg del temps, essent encara visibles les restes de l'arc de mig punt de la primitiva construcció.

La porta d'accés estaria orientada al sud-est, i està il·luminada només amb una finestra a cada ala, essent l'espai interior fosc.

 A l'interior, sota l'altar, s'hi conserven pintures al fresc d'estil gòtic-renaixentista i un tambor de columna o possiblement d'una creu de terme.

Sota la porta d'entrada trobem un enterrament cobert amb tres lloses planes de pedra.

A l'exterior, culminant la façana, es troba el campanar, de triple espadanya, amb dos ulls en el pis inferior i un de central en el pis superior.

Notes històriques:

Aquesta construcció estaria relacionada amb el castell de Vespella, datat en el segle XII.

Segons documents d'aquest segle, el castell ja estava edificat l'any 1167 i l'any 1212 n'era senyor Pere de Vespella. L'església podria datar d'aquesta època, quan era la capella del castell.

Encastada en el mur septentrional del cementiri de la població s'hi troba una estela discoïdal de pedra sorrenca. En l'anvers mostra una creu grega en alt-relleu. El revers no presenta cap motiu decoratiu. El peu es deu conservar sencer i resta parcialment cobert per l'arrebossat del mur del cementiri. Fa 50 cm de diàmetre i 22 de gruix.

 El terra resta enrajolat i les parets dels murs interiors presenten un enguixat per damunt dels carreus, probablement del segle XVII o XVIII.”


Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació: