Església parroquial de Sant Genís – Torroella de Montgrí / Baix Empordà

Valoració: 3 vots.
espereu…

F O T O S


Exterior



Interior



I T I N E R A R I 


Situació: A Torroella de Montgrí, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Empordà (Girona).  

Època: Segle XIV – Gòtic -  (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No hi consta - (Patrimoni.Gencat).

Estat:  Bo. Desconeixem els horaris d'obertura. El dia de la nostra visita, un divendres, estava oberta.

Altres noms:

Accés – Visitada el 18/11/2016:

La trobarem al final del carrer del Portalet, a la Plaça Sant Genís, a tocar de la Plaça del Abat Oliva.

Localització: N 42 02 36.6 E 03 07 34.9 – Altitud aprox. 30 m.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Novembre 2016):

“Descripció

L'església de Sant Genís de Torroella de Montgrí es troba situada al nucli més antic de la vila.

 És un temple d'una sola nau (de 14,46m.) de cinc trams amb arcs torals apuntats recolzats sobre pilars que es corresponen amb els contraforts exteriors.

 A cada banda hi ha cinc grans finestrals d'arc apuntat. Entre els arcs hi ha voltes de creueria, amb claus de volta que presenten relleus de gran interès.

 L'absis és de base poligonal, de set costats, amb capelles i finestrals apuntats.

A banda i banda de la nau hi ha capelles, algunes d'elles modificades per intervencions posteriors a la construcció del temple.

 A la banda nord es troba la Capella Fonda, a la qual s'accedeix des de l'interior.

 La sagristia és situada a la dreta del presbiteri, i el cor a l'extrem de ponent, de cara a l'altar major.

 L'església té dues portes d'accés: una situada a ponent, la de Sant Genís, i la porta de migdia, que ocupa el lloc destinat anteriorment a capella lateral.

 La façana és barroca, amb una gran portalada que presenta elements d'inspiració clàssica.

 El temple té dos campanars: el petit, més antic, és de base quadrada i cos superior hexagonal amb coberta piramidal, i el nou, inacabat, es troba situat a la banda nord de la façana, i és octogonal, amb una balustrada a cada una de les cares.

 És remarcable la decoració escultòrica de les impostes i de les gàrgoles.

Pica baptismal situada a prop del presbiteri. Feta amb pedra calcària del Montgrí, fa 1,26m de diàmetre exterior, 0,90m de diàmetre a la base i 1,03m d'alçada total. La base és arrodonida mentre que la part superior és de forma polièdrica formant 24 cares planes. A mitja altura té un fris amb motiu de serra. L'interior és buidat en uns dos terços del seu volum i mostra un forat a la base per poder escórrer l'aigua.

Llosa sepulcral feta amb pedra de Girona situada a la capella lateral immediata a la Capella Fonda. A la part superior hi ha representat l'escut de la família Carles, que consta de dues parts. A la dreta hi ha una torre sobre una muralla i a l'esquerra tres insectes. A la part inferior de la llosa hi ha la inscripció: “Sepultura de la família de Carles”. El conjunt es troba emmarcat amb una sanefa de tipus floral.

Notícies històriques

El temple va ser erigit durant el segle XIV, en substitució d'un d'anterior, d'època romànica.

Va ser iniciat a principis d'aquest segle i acabat en l'interior probablement el 1605 (en una clau de volta apareix aquesta data).

La consagració de l'església va realitzar-se l'any 1609.

 Posteriorment van efectuar-s'hi obres de gran importància durant el segle XVIII: d'aquest període daten la Capella Fonda, la Sagristia, el campanar nou, la porta de Migdia i la façana de Ponent.

La pica baptismal pot ser datada entre el 1341 i el 1367 ja que en la documentació existent a l'Arxiu Diocesà relativa a les visites pastorals, consta que el 1341 el bisbe trobà que "la pila baptismal està trencada i és petita" i el 1367, quan la nova ja estava instal·lada, va manar fer una tapadora amb pany i clau.

 L'any 1576 la font baptismal gòtica va ser substituïda per una de renaixentista i l'antiga fou utilitzada com a dipòsit d'oli per als serveis de les llànties del temple.

El 1983, amb motiu d'unes obres de neteja i reparació, va aparèixer la pica al llindar de l'escala que puja al cor, lloc on originàriament es trobava el baptisteri.

Les sepultures que es conserven a l'interior del temple pertanyien a famílies de Torroella que van col·laborar en la construcció de l'església.

El sepulcre de la família Carles es trobava originalment al sòl, entre les capelles de Sant Pere i Sant Francesc. Apareix esmentat al llibre d'òbits l'any 1652 on diu que es dóna sepultura a Martí Carles "en el vas dels seus passats".”


Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

 Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació: