Església de Santa Coloma – Ger / Cerdanya

Valoració: 2 vots.
espereu…

F O T O S


I T I N E R A R I 


Situació: A Ger, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Cerdanya.

Època: Segle XII – Romànica - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: BCIL - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo. No és accessible lliurament.

Altres noms:

Accés – Visitada: 28/09/2018.

La trobarem al carrer Major.

Un consell: aparqueu el cotxe a la part de baix del poble i camineu una mica. Us estalviareu fer una gimcana pels estrets i costeruts carrers de la població, fareu esport i gaudireu d’una bonica passejada. 

Localització: N 42 24 40.5 E 01 50 37.7 – Altitud: 1.138 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2018):

“ Descripció

Es tracta d'un edifici completament adaptat al desnivell del terreny.

 De l'antiga església no en queda aparentment res.

L'actual edifici consta de planta rectangular amb una nau central i dues laterals, la de migdia està afegida i és visible des de l'exterior.

 Construcció d'una nau amb volta de canó de tres trams, absis i cor de fusta als peus.

 Les tres capelles laterals del costat de l'evangeli tenen volta d'aresta.

 L'entrada està a ponent on es conserva l'antiga porta sobre la qual hi ha un ull de bou.

 A la façana s'aixeca la torre campanar de dos cossos, amb un ull a cada cara, cobert per una coberta de quatre vessants de rajol fins al 2012 en que s'ha cobert de pissarra.

 Als peus es troba la torre campanar, de dos trams

La porta de l'església, desplaçada a ponent en el segle XVIII, conserva un conjunt de ferramentes procedents de la porta romànica que era situada a migdia.

Cadascun dels batents conserva una sèrie de tres ferros forjats en època romànica. Presenten les típiques tiges amb volutes a banda i banda, recordant una decoració floral en el seu conjunt.

 La part superior de la porta està decorada amb un motiu semblant. La porta està feta amb carreus escairats de marbre rosa d'Isòvol i presenta en la dovella central un relleu.

A banda i banda, en els brancals hi ha dos carreus esculturats en el de la dreta es representa un ocell que podria tenir a veure amb l'advocació a Santa Coloma i l'ocell que apareix a l'escut de la població. 

En el brancal de l'esquerra es representa una figura humana i figures animals interpretats com a gossos.

 L'imaginari popular explica que és la reproducció de la Llegenda de "La Gossada d'en Ferran".

La llegenda diu: "un diumenge de primavera, un ric propietari de Ger anomenat Ferran caçava amb els seus magnífics gossos quan de sobte sorgí una llebre. Perseguint-la passà per la vora de l'església en el moment de l'elevació de la missa: Li digueren que es detingués i adorés al Senyor, a la qual cosa ell contestà, "no em detindré mai, encara que m'ho demani el mateix Déu. En dir això el cel es tornà negre i caigué un veritable diluvi. 

Diuen que les nits de tempesta els pagesos en sentir el caçador i els seus gossos, condemnats a vagar per les valls i muntanyes en una fantàstica cursa que no té fi. A la portalada nova de l'església de Ger hi ha gravats un caçador i uns gossos que diuen representar en Ferran i la seva gossada.

Notícies històriques

L'església de Santa Coloma, parròquia de Ger, és d'origen romànic però ha sofert importants transformacions i modificacions al llarg dels segles.

El primer esment de la parròquia de Ger s'ha de cercar a l'acta de consagració de Santa Maria de la Seu d'Urgell de l'any 819 (encara que segurament redactada a finals del segle X).

L'any 1026, l'ardiaca Pons feu un llegat a Santa Coloma de Ger d'un mas que havia comprat a Baró juntament amb un graner i diverses terres. Com la majoria de parròquies del deganat de Cerdanya, fou visitada pels delegats de l'arquebisbe de Tarragona entre el 1312 i el 1314. 

La porta d'ingrés a l'església situada a ponent data del 1740.

 L'església fou completament reconstruïda al segle XVIII”.


 * Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.


Edificacions properes: Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació: