Església de Sant Salvador de Torre Abadal – Castellnou de Bages / Bages

Valoració: 1 vot.
espereu…

F O T O S


I T I N E R A R I 


Situació: Al Serrat de Castellnou, entitat de població de Castellnou de Bages, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Segle XI – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No hi consta - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Restaurada, suposem que a les darreries del segle XX (?). Presenta un bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

Altres noms: Torre dels moros  - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el  24/10/2014:

Hem confiat al nostre TomTom la tasca de dirigir-nos a aquesta esglesieta. Hem introduït en aquest estri les següents coordenades: N 41 48 16.75 E 01 50 06.31, que corresponen al darrer tram de carretera asfaltada, situat el més a la vora possible, al davant de l'edificació, a uns cent metres de distància.

No cal dir que el navegador, aquesta vegada com en quasi totes les ocasions, ens ha conduit al lloc oportú amb total precisió, tot transitant, a la darrera part del recorregut, pels carrers de l'urbanització El Serrat de Castellnou, en una altra demostració de la seva utilitat.

Localització: N 41 48 17.02 E 01 50 08.69 – Altitud: 451 m.

Altres:

  • De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Gener 2014):

“ Descripció

Església originàriament romànica, però que ha sofert importants reformes i restauracions, de forma que es fa difícil destriar els elements antics.

 La seva primitiva estructura, però, encara avui perviu. Fou construïda a finals del segle XI o principis del XII. És d'una sola nau i absis semicircular a sol naixent, possiblement coberta anteriorment per una volta de canó i reforçada amb un arc faixó. La coberta és feta a base de teula àrab a dues vessants que acaba en una breu cornisa amb una mena de lesena decorativa.

 Als peus de l'església es troba la porta, adintellada i amb una petita fornícula a la part superior flanquejada per dos pinacles adossats al mur; a sobre hi ha un petit òcul.

 Al capdamunt de la coberta s'aixeca un campanar d'espadanya.

Originàriament la portada hauria estat al cantó de migdia, i la finestra de l'absis es troba completament reformada.

 Al segle XVII es feren algunes reformes que probablement adossaren uns contraforts laterals. És possible que s'obrís també un portal a ponent que actualment ha estat reemplaçat per un altre realitzat amb pedra artificial.

Notícies històriques

Aquesta església es trobava situada dins el terme de Buc, anomenat després de Castellnou, al lloc on s'edificà un mas que prendria el nom de Torre Abadal. La formació del patrimoni al qual donaria lloc el mas cal situar-lo al segle X.

 El 1182 és documentat ja amb el nom de Torre Abadal, al passar a dependre del monestir de Sant Benet de Bages. L'església és documentada el 1038 amb el nom de Sant Salvador de Castellnou. El 1301 l'església tenia uns ermitans anomenats Esteve i Berenguer. Al 1686 s'hi van fer reformes i, a l’urbanitzar-se la zona fa unes dècades, fou restaurada sense gaire bona fortuna.


  • Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Barcelona, el següent text (Gener 2014):

“ Descripció:

Petita capella d'origen romànic, que ha estat objecte de modificacions al llarg dels segles, i això dificulta destriar-ne els elements primitius que encara perviuen avui dia.

 És de planta rectangular formada per una sola nau i amb un absis semicircular a Llevant, que queda emmarcat per un arc triomfal.

Presenta una coberta amb volta de canó, reforçada amb un arc faixó. La coberta és a dues vessants amb teula àrab i acabada amb una cornisa amb una lesena decorativa. A la part de Ponent es troba la porta d'entrada adintellada i de pedra artificial, amb una petita fornícula a la part superior flanquejada per dos pinacles adossats al mur, per sobre dels quals hi ha un petit òcul.

 Sobre la coberta, damunt la porta d'entrada, s'aixeca un campanar d'espadanya. A partir del segle XVII va patir moltes reformes, a causa potser del mal estat, com la de contraforts exteriors i l'enguixament del mur. La part exterior de l'absis que avui dia compta amb una petita obertura, antigament era una finestra de doble esqueixada.

 La decoració interior és molt senzilla, amb un altar de pedra i una imatge de Sant Salvador de poca qualitat artística. Els murs interiors estan pintats en tons vermellosos a l'absis, i els arcs també estan decorats a l'intrados amb sanefes de creus.

 L'absis també conté les pintures de dos àngels que flanquegen el sant. La resta de l'interior està pintada amb un to ocre.

Observacions: Només s'hi celebren misses en dies molt puntuals: per Nadal, per Sant Salvador, per la Festa Major, ...Com es vol destacar aquí, i amb el reforç de comentaris d'experts com Pladevall i Villejas, les últimes intervencions en l'edifici, encara que amb molta voluntat dels qui les van realitzar, es van fer amb molt poc encert i es va desdibuixar la bellesa de l'edifici.

Història:

Sant Salvador de Torre Abadal es trobava dins l'antic terme de Buc més tard anomenat Castellnou, al lloc on sorgí el mas Torre Abadal.

 L'església anomenada en la documentació com de Torre-abadal, va ser construïda dins una propietat del monestir de Sant Benet de Bages, alou que tenia cedit d'Udalard (1036-1077), vescomte de Barcelona, casat amb Guisla, antiga comtessa de Barcelona, vídua de Berenguer Ramon I, que era de la família de Lluçà o Balsareny.

Sobre l'antic alou del monestir s'hi va edificar la torre que rebé el nom d'abadal o de l'abat, i que més tard, cap a l'any 1182, aquest mas seria assignat a la dotació de l'ofici de cambreria del monestir de Sant Benet.

 La capella és una construcció petita, obra de finals del segle XI, o primers del XII, dedicada al Salvador o a la Transfiguració de Crist. Apareix documentada al 1038 com a Sant Salvador de Castellnou. El 1301 sabem que l'església tenia uns ermitans anomenats Esteve i Berenguer, als quals el monestir confirmà les terres i drets que depenien de la capella.

 Les notícies segueixen al llarg del segle XIV, fins que el 1462 deixà de proveir-se el benefici que tenia el sacerdot que servia l'església, seguint, no obstant, tenint culte; fins i tot el 1686 s'hi feren unes reformes on probablement es construí el frontal on hi ha el portal actual modern.”


Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:



Bages : Veure en un mapa més gran.