Església de Sant Martí Sacalm – Susqueda / Selva

Valoració: 2 vots.
espereu…

F O T O S



  • Vistes des de l'Església de Sant Martí Sacalm

Al fons de la imatge, més malament que bé, es veuen els cims de les muntanyes emblanquinades, fruit de les generoses nevades d'aquest hivern.


 Fotos del Santuari de la Mare de Déu del Far, des de l’Església de Sant Martí Sacalm


I T I N E R A R I 


Situació: A Sant Martí Sacalm, entitat de població i capital de Susqueda, municipi del mateix nom, a la comarca de la Selva (Girona).

  • “ Al vessant sud de l'església hi ha l'antiga rectoria, actualment habitada, i davant de la porta de l'església hi ha el recinte del cementiri parroquial.”

Època: Segle XII - A la pàgina de Patrimoni.Gencat, es qualifica l'estil d'aquesta edificació  com una obra popular.

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Una senyora, habitant de la casa, ens ha dit que l'esglesieta sols s'obre una vegada a l'any. Per Sant Martí.

Altres noms: Sant Martí de Cantallops - (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitada: 17/03/2017.

El punt d’inici d'avui ha estat a la localitat d’Amer. Un lloc (0) situat  a 42 00 45.5 02  36 03.7,  entre els PK 47 / 48 de la carretera C-63 – (... Sant Feliu de Pallerols / Les Planes d'Hostoles / Amer / La Cellera de Ter / Anglès ...), que en aquesta zona discorre pel casc urbà d'Amer i  on conflueixen els carrers que a Google Maps s'identifiquen amb els noms d'Avinguda de la Selva i Avinguda del Far.

 Continuarem per aquest darrer vial fins trobar el quart carrer a mà dreta, per on continuarem (1) - (42 00 40.1 02 35 49.7),  trobant-nos llavors circulant pel carrer Pujada de l'Estació.  

 A continuació sobrepassarem, deixant-lo a mà dreta el Pavelló Municipal d'Esports i continuarem (2) - pel primer carrer a l’esquerra - ( 42 00 42.4 02 35 45.0), sobrepassant, deixant-lo a mà esquerra, l'edifici del parc de bombers de la localitat, continuant pel carrer que a Google Maps s'identifica com a Camí de l'estació, que a partir d'aquí apareix identificat com a carretera GI-7525, força tortuosa, amb un munt de corbes.

Durant aquest recorregut trobarem cartells indicatius que confirmen que anem en la bona direcció, en sentit a Sant Martí Sacalm. Tot el camí és asfaltat.

Una mica abans d'arribar al destí, hi ha els edificis de l'Ajuntament de Susqueda i del Local Social del poble.

Localització: (3) - N 42 00 52.4 E 02 32 40.4 – Altitud: 832 m.


La introducció d'aquestes coordenades en un mapa de Google, facilita l'emissió automàtica 

del següent M A P A d’aquest itinerari.

Distància aproximada: Uns 9 km.


Altres:

De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Març 2017):

“ Descripció

En el petit nucli que centra actualment el municipi de Susqueda hi destaca l’església parroquial de Sant Martí (835m snm). 

És un edifici sobri, d’una nau rectangular, amb porta d’arc rebaixat, ull de bou, frontó triangular i campanar de torre de planta quadrada, amb quatre arcs, a migdia.

 La porta d'entrada, emmarcada de pedra i amb llinda monolítica, destaca per la decoració de pedra en forma de pinacles, la decoració vegetal, una fornícula monolítica en forma de petxina -sense imatge actualment- i les inscripcions JESUS i MARIA i la data de 1786.

En la construcció de la façana de l'església s'aprecien bé dues fases evolutives, ja que es va enlairar la coberta. Per això hi ha dos ulls de bou, un de pedra i l'altre de rajola. A les façanes laterals hi ha tres ulls de bou emmarcats amb rajola com a obertures a la part alta, abans de la teulada.

Al vessant sud de l'església hi ha l'antiga rectoria, actualment habitada, i davant de la porta de l'església hi ha el recinte del cementiri parroquial.

Notícies històriques

L'església consta amb el nom de "Cantaluporum" o "Cantalobs" a les llistes medievals de la diòcesi de Vic, a la qual pertany, ja des d'abans del 1150. El seu nom va canviant, així el 1197 se l'anomena "Sancti Martini de Cantalupis" o "Sancti Martini de Calmus" el 1198.

A l'arxiu de la Cúria Fumada de Vic hi ha el testament de Pere Jaume, fill de Berenguer de Sesqueions (del Mas Esqueions prop de la Jaça, a Rupit) de la parròquia de Sant Martí, que testà el 25 d'agost del 1269 amb motiu d'un viatge a Jerusalem i que, entre d'altres, dos sous a l'església de Sant Martí de Cantallops i al seu rector.

El 1332, la cort del papa Joan XXII a Avinyó expedí una butlla amb indulgències anomenada "Les perdonanses de Nostra Dona dl Far" (còpia del segle XVI conservada a l'Arxiu Diocessà de Vic) en la que consta que l'església tenia els altars de Sant Martí, Sant Jaume i Santa Fe.

Actualment en te cura el sacerdot del Far i s'hi celebra missa ocasionalment. “


Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

A Amer hi trobem:


Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació: