F O T O S
I T I N E R A R I
Situació: A Cellers, petita entitat de població de Torà, vila i municipi de la comarca de la Segarra (Lleida).
Època: Segle XI - (Pat.mapa).
Protecció: No hi consta – (Patrimoni.Gencat)
Estat: Exteriorment aparenta un relatiu bon estat. Visita exterior lliure.
Altres noms:
Accés - Visitada el 03/03/2013:
Situada a la part més alta del llogaret.
Procedents de Torà, quan arribem a la desviació, indicada, que mena al poble, cal continuar uns metres més endavant, fins trobar un trencall a mà dreta, sense cap indicació, d’on arrenca una pujada que ens conduirà dalt de tot, on hi ha l’església.
A l’altra banda de la carretera per on hem arribat, davant per davant d'aquest trencall, n'hi ha un altre, on hem deixat el cotxe còmodament aparcat i hem continuat la ruta a peu. En dos minuts, serem dalt.
Cal remarcar que tot i que al final de l’únic carrer del poble hi ha una zona on podrem girar i aparcar el vehicle, la circulació fins aquí, és una mica complicada per l’estretor de la via, (fins i tot potser haurem de plegar els miralls retrovisors per poder passar, segons l’amplada del nostre cotxe ...).
Així doncs, millor aparcar fora poble.
Localització: N 41 48 44 E 01 28 36 – Altitud: 564 m.
Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Març 2013):
“ Descripció
Construcció d'una sola nau. La coberta és amb volta de canó i teulada a doble vessant (nord-sud), acabada amb teules. Al mur sud, hi ha l'entrada d'accés, d'arc carpanell adovellat amb la data inscrita de "1814".
A la seva dreta hi ha una finestra acabada en arc que actualment es troba tapiada. A la façana oest, hi ha una finestra esqueixada i llinda oberta cap a l'exterior. A la façana est hi ha adjunt el campanar. Aquest, és de planta quadrada amb quatre obertures d'arc de mig punt (est.sud,oest,nord). A la part superior culmina amb una cornisa.
L'interior es troba arrebossat, hi ha dos arcs torals esbiaixats. S'observa que hi havia un absis a la zona on ara hi ha el campanar. Es troba a la part alta del poble.”
Notícies històriques
D'aquesta església hi ha poca informació. Hi ha un document de l'any 1038 que parla d'una donació feta per Borrell i Adelaida, juntament amb els seus fills a tres frares anomenats Guillem, Seniofred i Galid. Als quals donen l'església de Sant Martí i Sant Celdoni de Cellers amb la condició que hi hauran de residir servint a Déu i a Santa Maria.”
Edificacions properes: Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.
Altres pàgines:
- Turisme:
- Consell Comarcal de la Segarra
- Turisme Segarra
- Ara Lleida
- Descobreix Catalunya
- Llibres:
Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.
MAPA de situació:
Segarra : Veure en un mapa més gran.