Església de Sant Esteve de Peratallada – Forallac / Baix Empordà

Valoració: 1 vot.
espereu…

F O T O S


 Església de Sant Esteve de Peratallada – Forallac

A M P L I A C I Ó nº 1     A M P L I A C I Ó Nº 2

del text de la fotografia anterior


I T I N E R A R I 


Situació: A les afores de Peratallada, entitat de població de Forallac, un municipi de la comarca del Baix Empordà (Girona), resultant de la unió dels termes municipals de Fonteta, Peratallada i Vulpellac el 10/03/1977.

Època:  Segle XII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat:  Bo. No és accessible lliurament. Al davant hi ha un espai disposat per aparcar-hi vehicles.

Altres noms:

Accés – Visitada el 04/11/2016:

Trobarem l'entrada al recinte exterior, on hi ha aquesta església, en un lloc a tocar de la fita del PK nº 2 de la carretera GI-651.

Localització: N 41 58 46.7 E 03 05 25.8 – Altitud: 43 m.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Novembre 2016):

“ Descripció

Situada fora del nucli emmurallat de Peratallada, davant d'un dels portals d'entrada al recinte trobem l'església romànica de dues naus amb sengles absis semicirculars, de dimensions poc més grans la de migdia.

Aquesta és coberta amb volta de canó apuntada, mentre que la septentrional té volta de canó a la part de ponent i apuntada a la part restant.

Al costat S hi ha capelles laterals i la sagristia, bastides tardanament.

 Al frontis, al sector meridional, hi ha la portada de gran dovellatge amb motllurats, un rosetó i tres mènsules.

Els absis conserven les finestres romàniques; el meridional fou sobrealçat amb una torre, tardanament.

 La façana principal és coronada per un campanar d'espadanya de grans dimensions format per quatre arcades apuntades.

L'edifici és construït amb grans carreus ben escairats.

L'ossera de Gilabert de Cruïlles, senyor de Peratallada, mort l'11 de juliol del 1348 es troba a la nau septentrional de l'església parroquial, damunt un sòcol de pedra tallada.

 A la cara frontal de la caixa i emmarcats per una sanefa amb motius vegetals hi ha la llegenda funerària on hi diu: " HIC IACET NOBILIS VIR : DN9 GILABERT9 DE CRU : DILIIS DN9 DE PETRACIS : SA QI OBIIT XI DIE IULII : ANO DNI M CCC XL VIII : CVI9 AIA REQIESCAT IN : PACE AMEN". Als costats hi ha escuts en relleu inscrits en cercles lobulats. El de la dreta, el dels Cruïlles, representat per un camp amb petites creus. Mentre que en el de l'esquerra hi ha un lleó rampant. Als laterals es repeteix el mateix tema. Conserva bona part de la policromia.

Notícies històriques

L'any 1202 Gilabert de Cruïlles prestà homenatge al bisbe de Girona pel delme e la parròquia de "Sancti Stephani de Petracissa".

De l'any 1222 és el reconeixement fet per Ermessenda de Peratallada de la pertinença dels delmes d'aquesta parròquia per part de la Seu de Girona.

L'església de "Petracisa" i també la capella dels seu castell, figuren a les "Rationes Decimarum" dels anys 1279 i 1280. També es relaciona als nomenclàtors de parròquies de la Diòcesi del segle XIV i posteriors.

En aquesta església s'hi venerava la imatge de "la Santíssima Majestat", dada que coneixem pels seus goigs, que amb tota probabilitat devia ser romànica i desaparegué com tot el mobiliari litúrgic antic del temple.

L'església parroquial es troba extramurs del poble, a uns 200m. del portal N de la muralla, prop del Mas Bou Negre on hi ha un jaciment arqueològic preromà.

El patronímic Gilabert fou molt repetit entre els personatges de les diferents branques eixides de la línia troncal d'aquest llinatge que prengué el nom del seu domini originari al poble de Cruïlles.

 El senyor de Peratallada al qual pertany l'ossera, fou Gilabert V de Cruïlles i Dionís, fill de Bernat Peratallada i, per tant, nét de Gilabert IV de Cruïlles i de Bestracà qui, en casar-se vers el 1249 amb la pubilla Guillema Peratallada uní aquests dos casals i formà l'extens domini feudal baix empordanès dels Cruïlles Peratallada.

 Gilabert V fou governador de València en 1329. Es casà amb una filla natural del rei de Mallorca. Morí, com consta a la sepultura, el 1348 i el succeí el seu fill Gilabert VI de Cruïlles i de Mallorca, almirall, guerrer i personalitat notable durant els regnats d'Alfons III, Pere III i Joan I.”


Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

A L T R E S - Un tomb per Peratallada - 2016


1


2


MAPA de situació: