F O T O S
I T I N E R A R I
Situació: En terrenys de Calonge de Segarra, municipi de la comarca de l'Anoia (Barcelona).
Època: Segle XII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).
Protecció: No hi consta - (Patrimoni.Gencat).
Estat: Bon estat. No és accessible lliurament.
Altres noms:
Accés - Visitada el 27/09/2013:
La trobarem situada als peus d'un turó presidit pel castell de Calonge de Segarra.
Carretera 1412-a (Calaf – Ponts). Desviació al lloc situat a 41 45 26.45 01 27 59.17, amb destí a Calonge de Segarra, i continuar fins arribar a una cruïlla situada a 41 45 43.05 E 01 29 0.51. El castell de Calonge ja és visible a la llunyania.
Aviat veurem a la dreta un cementiri. A l'esquerra, l'inici d'un camí asfaltat, amb una indicació: Santa Fe. L'edificació ja és visible dalt de la pujada.
Però una cadena al bell mig de la carretera ens impedeix el pas. Cal aparcar el vehicle aquí i continuar el camí a peu, fins dalt.
Localització: N 41 45 50.79 E 01 28 55.20 – Altitud: 614 m.
Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Octubre 2013):
“ Descripció
Edifici d'una sola nau amb transsepte i cúpula sobre el creuer. El presbiteri és de planta quadrada, però té dues absidioles, una a cada braç del creuer.
La torre del campanar, de base hexagonal, i de construcció més tardana, està situada sobre la cúpula del creuer.
De l'exterior cal destacar-ne el portal de ponent, ornat amb una arquivolta.
L'edifici que es conserva és fruit de diverses modificacions, sobretot a la coberta i la capçalera. L'església té adossada la gran casa de la rectoria, que conserva els arcs i un clos a la part de migdia.”
- Per complementar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de l'Ajuntament de Calonge de Segarra, el següent text (Octubre 2013):
“ Es té notícia per primer cop de l'església romànica de Santa Fe de Calonge a través de l'acta de consagració de la canònica de Sant Vicenç de Cardona del 1040, en la qual l'església de Santa Fe va esdevenir domini de Cardona.
Segons una llista realitzada a la primera meitat del segle XI pel bisbat de Vic, l'església tenia funcions parroquials.
Pel que fa a la seva arquitectura, l'església és d'una sola nau amb transsepte i campanar sobre una cúpula semiesfèrica, suportada per trompes als angles.
Del creuer en surt un absis quadrangular i dues absidioles semicirculars més baixes. La nau i el transsepte estan coberts per volta de canó de mig punt i les absidioles per estretes voltes de mig punt. La nau és il·luminada a través dues finestres situades al sud, avui en dia tapiades.
A l'absis hi ha una altra finestra coronada amb un arc de mig punt adovellat i resseguit per una estreta arquivolta, de la mateixa manera que a l'absidiola sud.
Els murs exteriors són obrats amb carreus de mides mitjanes, polits i fins i tot n'hi ha algun d'escolpit amb la lletra “E”, firma del picapedrer.
Al braç sud del transsepte es troba un curiós carreu esculpit amb la figura del cérvol i un floró.
L'església manté un bon estat de conservació i la seva estructura bàsica tot i les modificacions realitzades modernament –principalment del segle XVIII– com són l'edificació de l'actual campanar, la sagristia a l'absis central, i l'obertura d'un nou portal el 1765.
Malgrat les reformes, l'edificació encara conserva trets originaris del romànic tardà així com una pica baptismal amb relleus en forma de mitja canya que, tot i que la seva datació és incerta, sembla ser romànica; o formes arcaiques no evolucionades com són el cérvol i els motius florals que es repeteixen al llarg dels segles XII i XIII.”
Edificacions properes: Dins el terme municipal de Calonge de Segarra, podeu trobar varies edificacions, tot i que no precisament a la vora, les unes de les altres. Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.
Altres pàgines:
Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.
MAPA de situació:
Anoia : Veure en un mapa més gran.
A L T R E S:
Qui ho diu que les coses velles no serveixen per res ... Poseu-li una antena a una edificació del segle XI i veureu ... “Olé la grasia ...”
Altres visions de Santa Fe ...