F O T O S
I T I N E R A R I
Situació: A l’Aguda, nucli de població de Torà, vila i municipi de la comarca de la Segarra (Lleida).
Època: Segle XIII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).
Protecció: No hi consta - (Patrimoni.Gencat).
Estat: Bon estat. Lliurament accessible. Completament buida de mobiliari. Aparcament a l’ampla esplanada del davant. Esplèndides vistes a banda i banda de l’edificació.
Altres noms:
Accés - Visitada el 08/03/2013:
Procedents de Torà i circulant per la carretera 1412-a (C-452) en sentit Biosca – Ponts, molt a la vora de la sortida de Torà, a la dreta, entre els PK 23-22, trobarem l’inici d'una carretera ( N 41 49 01.56 E 01 23 30.51), indicada per anar al castell de l’Aguda , que en un curt recorregut ens situarà al davant mateix d'aquest castell i a l’altra banda, davant de l’església de Santa Maria de l’Aguda.
Continuant pel mateix camí per on hem arribat, dos o tres cents metres més endavant, arribarem a tocar de l’ermita de Sant Salvador.
Localització: N 41 49 04.89 E 01 24 19.53 – Altitud: 598 m.
Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Març 2013):
“ Descripció
Ermita de planta quadrangular d'una sola nau amb un absis semicircular molt pronunciat
i restes d'un campanar d'espadanya d'un sòl ull a l'oest.
Està orientada d'Est a Oest, tot i que accedim a l'interior d'aquesta a través d'una porta d'arc de mig punt dovellada que s'obra al mur llevant.
A l'interior podem observar-hi una volta lleugerament apuntada i un presbiteri elevat amb un mur recte que tanca l’absis semicircular, per tal d'aprofitar-lo com a espai per a la rectoria.
L'interior d'aquesta ermita, fins i tot la volta, es troba pintat de color blanc, a excepció d'una franja d'un metre que arrenca des de terra que està pintada de color gris. A la part de l'altar s'ha jugat amb el color celest i el groc que simula les motllures d'una fornícula també pintada.
Les úniques fonts de llum que il·luminen l'interior de l'ermita són una petita espitllera que es troba al centre de l’absis i una obertura en forma de creu al mur de ponent.
A l'exterior podem observar el parament regular amb filades de carreus de pedra i una teulada a dues aigües.
Notícies històriques
A causa de la desamortització l'església es vengué per 80 pessetes a un pagès que utilitzà l'edifici com a magatzem de les eines de conreu.
L'any 1856, es fan obres a l'església. De l'interior en quedaven només les parets nues. Es posen noves portes, seients, armaris i es forneix l'església de tot el parament litúrgic. Destaca la barana del presbiteri que costà 12 lliures, 2 sous i 13 diners. El dia 3 d'agost es beneeix la nova imatge de Sant Salvador.
L'edifici també es restaurà després de la Guerra Civil.
Actualment està sense culte.”
Edificacions properes: Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.
Altres pàgines:
- Turisme:
- Consell Comarcal de la Segarra
- Turisme Segarra
- Ara Lleida
- Descobreix Catalunya
- Llibres:
Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.
MAPA de situació:
Segarra : Veure en un mapa més gran.