F O T O S
Vista general, entorn.
Capella de Sant Jordi, element preeminent d'aquest lloc.
Fossat.
Vestigis de murs medievals al turó de Sant Jordi.
Fossat.
Vistes des del castell de Torcafelló. Al bell mig de la fotografia, veiem la Torre de Cartellà.
I T I N E R A R I
Situació: Al terme municipal de Maçanet de la Selva (La Selva) – Girona.
Època: Segle XII - (Patrimoni.Gencat).
Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).
Estat: Les minses restes del castell (Segle XII), es veuen empetitides per la prevalença de la capella de Sant Jordi (Segle XV).
En un entorn acurat, ben cuidat i senyalitzat. Lliurament accessible. Boniques vistes.
- Hi ha un cartell (El dia de la visita) que assenyala que cal trucar al telèfon 972 85 87 57, Sr. Juli Campeny, si es vol visitar l’interior de la capella.
- NOVETAT: Novembre 2012: A la pàgina web del Taller d’Història de Maçanet, veiem que es diu que el castell i altres edificacions, son Visitables...
Altres noms: Torcafaló - (Patrimoni.Gencat i Pat.mapa) / Torcafelló (Consell Comarcal de la Selva) i a wikipedia, conegut amb els noms de castell de Torcafelló, o de Torcafeló o Torcafaló.
Accés - Visitat el 27/08/2008:
Sortint de Maçanet de la Selva i circulant per la carretera C-35, en sentit Hostalric, molt aviat, entre els PK 80-81 d’aquesta carretera, a mà esquerra, trobarem un trencall (41 46 20 02 43 19) per on sortirem, amb un indicador per anar al castell de Torcafelló. L’edificació ja és perfectament visible.
Continuarem ara per una pista sense asfaltar i per un altre trencall també molt proper, a la dreta, ens dirigirem fins un lloc, on una barrera ens tanca el pas, després d’un recorregut d’uns 400 metres des de la carretera general.
Aparcarem el cotxe aquí, i continuarem a peu el camí, durant uns 5 minuts, fins arribar al castell.
Localització: N 41 46 12.84 E 02 43 16.02 – Altitud: 172 m.
Altres:
- De la pàgina web del Consell Comarcal de la Selva, ens complau extreure aquesta informació (Novembre 2012):
“ Castell termenat, esmentat per primera vegada l'any 1106, a Torcafelló hi residí un castlà dependent del vescomte de Cabrera, i la seva jurisdicció s'estenia per Maçanet i Sils.
Del castell en romanen algunes estructures disperses, consolidades recentment, entre les que destaca el fossat.
Enderrocat probablement a finals del s. XV, en romangué la capella gòtica, dedicada a Sant Jordi, d'una nau rectangular, que ha estat restaurada fa poc. Sobre la capella s'hi erigí al 1848 una torre de la línia militar de telegrafia òptica, actualment desapareguda, i es realçà la paret amb un parapet. “
- De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2012):
“ Descripció
Edifici de planta rectangular i d'una planta i terrassa envoltat per les restes de l'antic fort medieval.
Està cobert amb una terrassa amb merlets de rajol i sòl de rajola, on hi ha també un campanar de cadireta, mig de pedra i mig d'estructura de ferro, que conté una campana.
La Capella de Sant Jordi és l'únic edifici que resta sobre les restes de la torre mestra del castell de Torcafelló. L'interior està cobert amb volta de canó arrebossada i pintada de blanc, encara que les parets són de pedra vista, com les exteriors. Al presbiteri hi ha una pintura de Sant Jordi a cavall i una fornícula amb una imatge d'alabastre del mateix sant feta per Maurici Herraiz. Pel que fa les obertures, excepte la porta d'entrada, són petites i amb vàries fileres de ferro forjat de diferents moments. La porta principal és un arc de mig punt adovellat que emmarca una doble porta de fusta i de ferro. A tocar de la porta, a la part esquerra, surt un mur d'un metre i mig d'alçada en forma semicircular que cobreix l'accés a la porta. La finestra superior té els muntants de rajol.
Pel que fa a les restes del recinte fortificat, existeixen restes del fossar, d'una cisterna, de la torre circular central i d'estructures internes dels recintes sobirà i jussà del castell.
Notícies històriques
La construcció d'aquest castell data pels voltants de 1080, quan el fort de Torcafelló era domini del comte de Girona com a límit de les seves possessions.
Però les primeres notícies documentals són de principis del segle XII (1106) quan estigué vinculat al llinatge dels Cabrera.
Al segle XV el fort es desmuntà i es va construir la Capella de Sant Jordi, ermita de culte processional (1450). A mitjan segle XVIII va funcionar com a Santuari de repòs d'administració laica. Fou lloc de culte fins la desamortització, quan passà a ser propietat estatal.
Durant la segona guerra carlista s'hi establí un grup de militars valencians (1845-49) que va fortificar i realçar la capella i s'hi instal·là una torreta d'una línia militar de telegrafia òptica actualment desapareguda (*) .
Durant el segle XX estigué abandonat fins el 1983, quan l'associació maçanetenca del Taller d'Història va començar a promoure la seva restauració que es va dur a terme entre 1985 i 1992.
En aquest moment es van trobar, descontextualitzats, diversos elements arqueològics que abasten des de l'ibèric final al baix imperi. En destaquen fragments de ceràmica campaniana (àmfora Pasqual I), fragments de dolium i quatre monedes de bronze del segle IV dC.
Recentment, els anys 1999-2000, hi va tenir lloc una campanya d'excavació arqueològica que va evidenciar i classificar les restes romanes, medievals i modernes del lloc. En aquesta campanya, sota les estructures medievals es van trobar diversos materials del canvi d'era i fragments de ceràmica baix-imperial del segle IV. Sobretot es van documentar les diferents fases de construcció del castell, des del segle XI al segle XIII.”
(*) Interpretem que durant el segle XIX es va convertir en la torre nº 57 de la línia de torres de Telegrafia Òptica militar, del ramal de Barcelona a Girona.
Edificacions properes: Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.
Altres pàgines:
- Telegrafia òptica
- Turisme:
- Associació de turisme “La Selva, Comarca de l’Aigua” - Turisme
- Associació de turisme “La Selva, Comarca de l’Aigua” – Patrimoni cultural
- Costa Brava – Pirineu de Girona
- Història:
- Castell de Torcafelló - Taller d’història de Maçanet de la Selva
- Maçanet de la Selva - Taller d’història de Maçanet de la Selva – Llocs a visitar
Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.
MAPA de situació:
Selva : Veure en un mapa més gran.