F O T O S
El Castell, envoltat d’altres edificacions: Vista des d’un turó proper al poble.
Vista de l’edificació des de la carretera d’accés a la població.
Façana davantera.
Part posterior de l'edificació: Torre.
I T I N E R A R I
Situació: A Talamanca, localitat del Bages (Barcelona).
Època: Segle XI - (Generalitat de Catalunya *
El 1714 les tropes austriacistes de l'exèrcit català de l'interior, capitanejades pel Marquès de Poal feren servir en diverses avinenteses el castell com a base d'operacions. El castell fou desmantellat gairebé del tot, en compliment de les ordres d'enderrocament contra tots els castells i cases fortes catalanes dictades per Felip V com a represàlia per la Guerra de Successió (Wikipedia - fragment)
Protecció: BCIN - (Generalitat de Catalunya *
Estat: Restaurat. Visitable. Aparcament.
Altres noms:
Accés - Visitat el 02/04/2011:
Senzill de localitzar, donades les reduïdes dimensions del llogaret.
Localització:
- Sota la torre del castell: N 41 44 21.05 E 01 58 35.26
- Al davant de la porta d'entrada, a la part inferior de l'edificació, on s'inicien les visites guiades: N 41 44 19.61 E 01 58 34.46
Altitud: 557 m.
Altres:
- De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya * , ens complau extreure la següent informació (Març 2014):
Descripció
De l'antic castell de Talamanca en resten sols un tros de torre molt restaurada i modificada i algunes restes de murs arrapats al penyal on s'alça la torre.
Aquesta presenta una forma circular coronada amb merlets que respon a l'estructura antiga.
Sota la torre i el penyal s'aixeca un edifici conegut amb el nom del castell, fortament emmurallat. L'edifici del castell va ser construït pels marquesos de Castellbell al segle XVIII. Per alçar-lo s'aprofitaren materials dels murs i finestres que restaven de l'antic castell, que havia quedat destruït a la Guerra de Succesió.
Notícies històriques
Del castell de Talamanca en tenim notícies ja a l'any 967. En el testament sacramental de Ramon Folc, vescompte de Cardona, apareix l'any 1086, el castell de Talamanca com a propietat familiar.
Formava part de la xarxa de castells adreçats a la defensa dels colons que repoblaren les terres conquerides als sarraïns.
Al segle XII, l'amenaça sarraïna s'esvaí però el procés de feudalització ocasionà disputes entre castlans pel control del castell, succeint-se diverses sagues: els Cardona, els Talamanca, els Castellbell.
Ens consta en diversos documents l'existència de la família Talamanca, castlana del territori. Sembla ser que un tal Guillem de Talamanca es casà amb Dolça de Santa Coloma, inserint-se així aquest darrer cognom. El 1288, Berenguer de Talamanca era senyor del castell.
En els fogatges que van de 1365 a 1370 hi apareix el "Castell de Talamancha, d'en Ramon de Talamanca, XXX focs". El 1406 Andrea de Talamanca es casà amb Joan Aymerich. En el mateix segle s'introdueix també per casament el cognom de Planella.
El 1668 Maria Francesca es casà amb Joan d'Amat i Despalau, senyor de Castellbell, del matrimoni nasqué el fill que esdevingué el primer marquès de Castellbell.
Al 1714 entraren al castell de Talamanca les tropes castellanes de Felip V capitanejades pel marquès de Poal.
Al 1717 el castell fou desmantellat del tot, encara que les seves pedres serviren per edificar el Casal conegut per "El castell" o "El castell del Marquès" (per al.lusió a la família marquesal dels Castellbell)."
* Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.
- Els lectors interessats en el tema, poden consultar la pàgina web de la Diputació de Barcelona, on trobaran més informació sobre aquesta edificació.
Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.
Altres pàgines:
Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.
MAPA de situació del castell de Talamanca
Bages: Veure en un mapa més gran.
A L T R E S
A continuació, unes mostres d'unes informacions disposades en uns plafons als peus de l’edificació. Com sigui que encara no han estat objecte de cap acte vandàlic, a 2/4/2011, encara estan impecables. Vegi's la gran qualitat d’aquesta informació gràfica.
I ENCARA MÉS - Vistes des de Talamanca