F O T O S
Quatre pedres, minses restes ...
I T I N E R A R I
Situació: Al terme municipal de Tivissa ( Ribera d'Ebre) – Tarragona.
Època: Medieval. Documentat des del segle XII - Generalitat de Catalunya.*
Protecció: BCIN - Generalitat de Catalunya.*
Estat: Les suposades restes estan dalt d'un roquerar de complicat accés. Difícil de confirmar la suposada autenticitat d'aquestes pedres.
En qualsevol cas, degut a la seva impossible ubicació, ens atreviríem a dir que sols podrien pertànyer a una antiga edificació militar i no pas a una construcció civil.
Deixem que persones més autoritzades, corroborin aquesta suposició. Lliurament accessible.
Altres noms:
Accés - Visitat el 12/09/2008:
Procedents de Mora d'Ebre, i circulant per la carretera C-44, entrem a Tivissa pel passeig arbrat de Sant Isidre i seguim recte, ara primer pel carrer Vial, veiem el camp de futbol del poble a la dreta i continuem després encara recte pel carrer ara anomenat Marca de Dalt.
Desprès seguirem pels carrers del poble guiats per la senyalització que ens indica per anar a Sant Blai, fins arribar a un punt (N 41 02 26 E 00 43 47), on sortim del poble i ens endinsem per una carretereta fins un lloc a uns 500 metres on hi ha un trencall a l'esquerra i amunt, (N 41 02 16 E 00 43 36) indicant per anar a Sant Blai, Coll del Ventall i Coves de Vilella.
Prenem aquesta direcció i en un recorregut d'aproximadament uns 1.100 metres arribarem a l'ermita de Sant Blai, on aparcament còmodament el cotxe.
Situació del lloc on hem aparcat, davant d'aquesta edificació: N 41 01 58 E 00 43 18.
A continuació i per darrera de l'ermita, trobarem l'inici d'un caminet indicat per un cartell verd, de senderisme: castell de Sant Blai.
Tot i que el camí està bé, hi ha fins i tot unes escales amb baranes al principi,
aquest es dilueix al final, sense saber ben bé cap a on anar: al davant, cap a un roquerar amb boniques vistes sobre Tivissa,
o a l'esquerra, a dalt d'un altre roquerar impossible, on es veuen unes filades de carreus.
Localització: Coordenades aproximades: N 41 02 02 E 00 43 23 - Altitud: Uns 400 m.
Altres:
De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya*, ens complau extreure la següent informació - (Gener 2020):
Descripció
Al cim del Coll del Ventall s'hi conserven restes de murs que es corresponen amb les ruïnes del castell, possiblement d'origen àrab.
Tan sols queda en peu la base dels mateixos, feta de pedra irregular lligada amb morter de calç.
L'indret ocupava una longitud màxima de 40 m i una amplada que oscil·la entre 3 i 7 m.
Tot el conjunt fou en algun moment clos per unes muralles, fins i tot el sector occidental, defensat per un fort espadat.
S'observen evidencies de murs paral·lels, i al costat est del cingle hi havia una muralla de 25 m de llarg; així mateix, a la part més baixa, s'alçaren diversos murs transversals.
Estan construïts entre la roca del turó, sota el qual hi ha l'ermita de Sant Blai.
Notícies històriques
Castell termenat documentat el 1174. Té un ampli domini visual sobre Prades, Siurana, el Priorat i la Ribera d'Ebre des de Garcia a Miravet, i la Terra Alta.
Mr. Peter Scales, arabista i historiador anglès, testimonia: "Són restes àrabs. El primer pis de la torre té forma rectangular de 9 m. x 5 m.; la muralla té 2 m. de gruix."
- Imprescindible un passeig sense presses pels bonics carrers de trama medieval del nucli antic de Tivissa.
També molt a la vora de Tivissa es pot visitar el Castellet de Banyoles i les restes del Poblat Ibèric del mateix nom, pertanyent al museu d'arqueologia de Catalunya, i que forma part de l'anomenada “ Ruta dels Ibers”.
Les vistes sobre el riu Ebre, des d'aquestes contrades, són impagables.
Altra informació complementaria:
La Serra de Llaberia, espai PEIN de gran extensió, envolta tot el poble, convertint-lo en un espai de gran interès.
La serra de Llaberia - Colldejou forma un nucli orogràfic complex, que uneix estructuralment les muntanyes de Prades i de Cardó, amb moles que superen els 900 m d'alçada als punts culminants, amb potents cingleres que encerclen el sistema. Els materials que predominen són els calcaris.
Edificacions properes:
Altres pàgines:
Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.
MAPA de situació
Ribera d Ebre : Veure en un mapa més gran.
A L T R E S
Vistes de l'ermita de Sant Blai.
Accedint a Sant Blai.