F O T O S
Entorn, vista general.
Murcurols.
Restes de la muralla del castell, una mica allunyades del poblet.
Vegi's l'amplada de les restes de la muralla, en comparació amb un bastó de muntanya.
I T I N E R A R I
Situació: En terrenys del terme municipal de Gisclareny (Berguedà) – Barcelona.
Època: Medieval. Desconeixem la data, ni tant sols aproximada. Es coneix que cap al segle XIII pertanyia a la família del mateix nom, que s’extingí el segle següent.
Estat: Desaparegut, llevat d’algunes pedres localitzades, que sense cap rigor científic per la nostra part, creiem que podrien pertànyer a l’antic castell.
El llogaret, deshabitat, és com no podria ser d’una altra manera, lliurament accessible.
Accés - Visitat el 22/07/2011:
Donat que el camí d’accés a aquest lloc coincideix amb el d’accés a la Torre de Faia, ens permetem descriure l’itinerari de forma conjunta.
Iniciem el recorregut a la població de Bagà, ( N 42.25337 E 01.85822 ) a la confluència de l’Avinguda del Districte Forestal amb el carrer Historiador Pere Tomic. En aquest lloc hi ha uns antics safaretjos. Aquí s’inicia la carretera que es dirigeix a Gisclareny, cap a on ens dirigirem.
Travessarem un petit pont i creuarem l’àrea recreativa de Sant Joan (42.26278 01.83706).
Trobarem una cruïlla a 42.26249 01.83265, on hi ha un cartell indicant per anar a Gisclareny, a 6,5 km, travessant un curt túnel.
Trobem una desviació a la dreta, a 42.26369 01.82075, indicada per dos cartells: un diu la Torre de Faia, l’altre la Torre de Santa Magdalena. Aparquem el cotxe al voral de la carretera i baixem a peu (o en vehicle 4x4) el curt camí de terra que al cap d’uns 200 metres arriba al llogaret abandonat de Faia (42.26508 01.82343 ).
Després d’una curta visita, retornem a la carretera asfaltada, agafem el cotxe i reprenem la marxa.
Al cap d’uns dos o tres-cents metres des de l’accés a la torre de Faia, hi ha un trencall a la dreta per on continuem (42.26356 01.81838) . Hi ha un cartell indicant per anar a Sant Martí del Puig, a 1,5 km. Abandonem l’asfalt i entrem en una pista de muntanya, que d’entrada presenta bones condicions, però que a posteriori, recomanaríem circular-hi amb un vehicle 4x4. La distància total des d'aquest lloc fins a Murcurols, és de 4,1 km.
Hi ha poques desviacions durant el següent recorregut. Les anirem descrivint tal i com apareixen:
Trencall a la dreta: 42.26447 01.80720. Hi ha uns cartells de senderisme: Font del Faig i Coll de Pendís. Deixem el cotxe aquí i fem un petit recorregut a peu d'uns 200 metres i accedirem primer a unes edificacions abandonades i una mica més amunt, a l’església romànica de Sant Martí del Puig de la Baga, lliurament accessible.
Tornem a pujar al cotxe i continuem, amb destinació al coll de la Bena.
Desviació a la dreta, que obviem: 42.26428 01.79565. Seguim, amunt.
Finalment arribem a un lloc del camí, al costat d’una bassa d’aigua, on al davant ja veiem les edificacions del llogaret de Murcurols. Aparquem aquí mateix ( 42.26562 01.78287 ) , al voral de la carretera i ens acostem caminant a les cases.
Localització: N 42.26627 E 01.78413. Altitud: 1.178 m.
Altres: El llogaret, de poques cases, presenta l’aparença d’una vila closa, de forma triangular, en la que les parets posteriors de les cases protegeixen, tanquen, un pati al qual donen les façanes i les portes principals. Encara són clarament visibles en dues de les parets, les marques de les petites obertures que allotjaven les baldes d’una porta.
Però en qualsevol cas, creiem que aquestes, no semblen les restes d’un “castell”.
Donat que a l’Enciclopèdia Catalana es diu textualment :
“Actualment resten pocs indicis del castell, prop de la masia de Murcurols, al vessant dret de la vall del mateix nom i prop de l'extens bosc homònim”.
Això ens ha fet pujar dalt d’un turó molt proper al poble, on hi hem trobat un bon grapat de pedres arrenglerades, formant un marge estranyament més alt que la terra dels voltants, molt ample, i que hom voldria considerar la possibilitat que fos una antiga i a la vegada rudimentària muralla.
Una vegada a casa, hem situat les coordinades que hem obtingut al cim del turó, en un mapa de Google Earth i la visió projectada, mostra clarament l'esquelet d'unes restes d'estructures.
En qualsevol cas, deixem per a persones més enteses en el tema la verificació d’ aquestes observacions.
Situació d’aquestes “possibles muralles”: N 42.26646 E 01.78604.
Altres pàgines:
Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.
MAPA de situació:
Berguedà : Veure en un mapa més gran.
Informacions complementàries de l'ITINERARI.
Inici de l'itinerari, a Bagà - antics safaretjos públics.
Situació de les possibles restes de la muralla.
A L T R E S
Església de Sant Martí del Puig de la Baga - Gisclareny.
Església de Sant Martí del Puig de la Baga - Gisclareny.