F O T O S
Façana principal.
Porta d'entrada principal. Per aquest lloc s'inicien les visites guiades.
Primera i agradable sorpresa a l'inici de la visita. Dos "recepcionistes" ens saluden.
Saló principal.
Detall.
Menjador.
Cuina. Vista parcial.
Una cambra.
Torre.
Una mostra de les extenses vistes de que disposa aquesta edificació.
Estança.
Estança.
Estança.
Habitació del pelegrí. El castell hostatjava els pelegrins que feien el camí de Sant Jaume.
Però per la nit els hostes eren tancats en aquesta cambra, amb pany i forrellat, per evitar que campessin lliurament per les estances del castell ...
L'endemà pel matí, eren alliberats.
La masmorra.
Per aquesta porta abandonen l'edificació les visites.
I encara hi ha una altra porta.
I ara una petita mostra de les armadures que hem vist durant la visita:
I T I N E R A R I
Situació: A Montsonís, entitat de població de La Foradada, població i municipi del mateix nom, a la comarca de La Noguera - (Lleida)
Època: Segle XV - (Patrimoni.Gencat).
Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).
Estat: Molt reformat. Propietat dels barons de l'Albi. Visitable. Aparcament fora del casc urbà.
Accés - Visitat (la darrera vegada) el 22/06/2008:
Procedents de Ponts, circulant per la carretera C-14, i poc abans d'entrar a Artesa de Segre, en un punt situat a 41 53 22.5 01 02 59.5 deixem una benzinera a mà dreta, i continuem per l'esquerra (Hi ha una indicació: Castell de Montsonís), pel carrer que al Google Maps s'identifica amb el nom de carrer Poliesportiu i que ben aviat ens aboca a la carretera LV-9138, per on continuem, per l'esquerra. Deixarem a la nostra dreta, una escola.
Durant el proper recorregut sols trobarem un parell de sortides a mà esquerra, que intuïtivament ja es veu que s'han d'obviar. Circularem tota l'estona per terreny asfaltat, fins arribar a un lloc situat a 41 53 23 01 02 13.6, on trobem una derivació amb uns indicadors: per l'esquerra a Montsonís, per la dreta al ---> Santuari de la Mare de Déu del Salgar.
Continuem per l'esquerra.
Localització: N 41 53 13 E 01 01 20 - Altitud: 402 m.
Altres:
- De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Març 2016):
" Descripció
El castell de Montsonís està emplaçat al nord del nucli de Montsonís, situat al vessant de llevant de la serra del mateix nom, a prop de l'entrada del congost del Salgar al nord i dominant la vall d'Artesa de Segre.
Consisteix en un gran casal senyorial, bastit probablement entre els segles XV i XVI sobre restes de fortificacions dels segles XIII i XIV, de planta aproximadament quadrada i construït sobre el fort pendent cap al nord-est. A la banda occidental hi te adossada l'església barroca de Santa Maria del Castell, antiga església del castell i actual parròquia del poble.
La façana principal, que afronta al sud amb la plaça del Castell, està flanquejada per dues torres de base de planta quadrada i conté l'accés principal en forma de portalada d'arc de mig punt de dovelles en una posició centrada.
A sobre, al nivell de la planta noble, hi ha un gran finestral geminat rematat amb arcs lobulats trevolats i, al tram superior de la façana, corresponent al segon pis, s'obren tres obertures d'arc de mig punt adovellades alternades amb quatre sageteres.
La façana es remata amb cinc merlets rectangulars, els tres centrals dels quals contenen espitlleres sageteres.
La torre a la dreta del tram central de la façana i situada a l'angle sud-est del castell, és de planta quadrada i amb una porta d'arc rebaixat de dovelles oberta a la cara sud. En els quatre pisos d'aquesta torre hi ha obertes diverses espitlleres sageteres, i es remata, un pis més amunt que el cos central de l'edifici, amb merlets rectangulars anàlegs als del tram central.
La torre occidental és un cos avançat de l'edifici amb un accés d'arc de mig punt de dovelles des del nivell de la planta noble a la plaça de l'Església. El tram central i l'occidental corresponen a la part de l'edifici coberta amb teulada a doble vessant, amb el carener paral·lel a la façana, mentre que el tram oriental, des de la torre del sud-est fins l'angle del nord-est, correspon a la terrassa. El ràfec, al tram occidental, es disposa en tres nivells de teula i maó.
L'interior, reformat al segle XX amb gust historicista i adaptat a les estades estivals dels propietaris així com a les visites turístiques, conté una sèrie de dependències habituals d'aquesta mena d'edificis, com ara el celler, la presó, la sala dels escuts, l'oratori privat, l'habitació del pelegrí i àdhuc l'inevitable passadís secret, entre d'altres.
Notícies històriques
El castell de Montsonís va ser construït vers l'any 1024 pel comte d'Urgell per tal de defensar la frontera amb els musulmans i facilitar el repoblament del territori i la vila.
El 1131, en una devolució de béns atorgada pel vescomte Guerau Ponç II de Cabrera a l'abadia de Sant Pere d'Àger, en la qual ratificava anteriors donacions per part del seu avi Arnau Mir de Tost, i n'afegia de noves, entre les quals el kastrum vero de Montcenis, en propi alou, amb el seu terme, pertinences, delmes, primícies, oblacions, perguera i questa. Hi disposà que el castlà posseís el castell sota la potestat de l'abat d'Àger. Pel testament del mateix vescomte se sap que heretà el castell el seu fill Ferrer.
El 1161, Gombau de Ribelles i la seva muller Marquesa, filla de l'esmentat Ferrer de Cabrera, retornaren el castell i la seva dominicatura a l'abadia d'Àger, afirmant haver-lo usurpat. L'abat cedí a Gombau la meitat del castell en precari per tota la vida, a excepció d'alguns drets senyorials. En el testament conjunt de Gombau i Marquesa, de 1179, llegaren el castell de Montsonís, juntament amb els de Foradada, Ventoses i la Manresana, al seu fill Gombau. Els Ribelles foren senyors de Montsonís fins el 1491, en què passà per compra als Ponts. El 1589 n'era senyor Francesc de Gilabert. El 1856 passà a mans dels Montoliu, antecessors dels propietaris actuals, els barons d'Albi.
L'actual castell sembla un edifici dels segles XV o XVI i reformat en el segle XX. Actualment pertany als barons d'Albi i Rocabruna, senyors ensems de Montsonís."
- Tot i el nombre de fotos d'aquest reportatge, el castell encara ofereix forces més sorpreses.
Edificacions properes: Dins del terme municipal de La Foradada, hi podem trobar varies edificacions. Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.
Altres pàgines:
- Camí de Sant Jaume:
Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.
MAPA de situació:
Noguera : Veure en un mapa més gran.
A L T R E S
Església, situada al costat mateix del castell.
Una altra mostra de les extenses vistes de que es disposa en aquest lloc.