F O T O S
Vista de l'edificació des del lloc on hem aparcat el cotxe.
Vista de les minses restes del castell
I T I N E R A R I
Situació: En terrenys d’Argelaguer, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Garrotxa – (Girona).
Època: Documentat des del segle X - Catalunya Medieval *
Protecció: BCIN - Catalunya Medieval. *
Estat: Molt malmès. Sols resta en peus mitja torre i un llenç de muralla d’uns quinze metres de longitud. Lliurament accessible. Les restes, inundades per les males herbes, estan edificades sobre una petita planura en forma d’esperó, protegides per quasi totes bandes per uns alts marges naturals.
Altres noms: També és conegut amb els noms de castell del Puig de Montpalau i també Palau d’Amunt.
Accés - Visitat el 09/09/2011:
- El camí és exactament el mateix que el que mena a la Capella de Santa Magdalena de Montpalau.
Punt d'inici: Iniciem la descoberta des del poble veí de Sant Jaume de Lierca. Cal localitzar el carrer Industria cantonada carrer Migdia. Aquí, un lloc situat a 42 12 39.9 02 36 25.6 comencem el recorregut.
Circularem per una carretera asfaltada. De seguida sobrepassarem a la nostra esquerra una alta xemeneia, visible des de la sortida del poble.
Al cap d’un recorregut d’uns 1,6 km. aproximadament, trobarem a la nostra esquerra una ampla planura (42 12 15.4 02 36 25.7), on hi entrarem i aparcarem còmodament el cotxe.
Des d’aquí continuarem a peu l’itinerari. Davant per davant per on hem entrat, s’inicia una ampla pista de muntanya, sense cap indicació, per on seguirem, i que aviat es transforma en una forta pujada. En 10 minuts serem dalt de tot, on hi ha les restes del Castell de Montpalau i de la Capella de Santa Magdalena de Montpalau, l'església del castell.
Localització: N 42 12 21.4 E 02 36 29.3 - Altitud: 356 m.
La introducció de les coordenades anteriors en un mapa de Google, comporta la generació automàtico del següent M A P A de l'itinerari.
A la nostra pàgina de la Capella de Santa Magdalena de Montpalau es detalla amb més precisió la darrera part del recorregut.
Altres:
- De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya, * ens complau extreure la següent informació:
"Descripció
El castell dels Montpalau es troba ubicat al cim d'un turó a la riba dreta del riu Fluvià, al sud de Sant Jaume de Llierca.
El castell estava format per una torre mestra i un recinte, del qual es conserven escasses restes en l'actualitat.
La torre és de planta quadrada i ha perdut la banda de ponent; només conserva la façana de llevant, on hi havia la porta, situada a uns 6 m. d'alçada.
En un moment posterior (cap al segle XIII) es construí la casa forta situada a l'extrem est del turó. És de planta gairebé quadrada, conserva algunes espitlleres i tenia un vall, conservat al sector occidental.
Notícies històriques
Castell termenat. La notícia documental més antiga és de l'any 940, moment en que la Comtessa de Besalú, Ava, vídua de Miró II, comprà una finca al Vescomte Seguer al Comtat de Besalú -"in villa palacio"- i en la selva anomenada "Puligario".
Se sap que l'esmentat comte hi tenia una residència i cal suposar que en aquest lloc, temps després, s'aixecaria el castell construït pels senyors de Sales en el decurs del segle XII.
Dins el recinte emmurallat pertanyent a aquest castell de Montpalau, a finals del segle XII o principis del XIII, es va aixecar la capella: la consagració de Santa Magdalena de "Montepaladio" fou l'any 1228 pel Bisbe de Girona.
De la documentació existent es desprèn que el castell va ser molt malmès durant els terratrèmols que varen afectar la comarca d'Olot l'any 1428.
Així la família Montpalau, a principis del s. XV, davant les destrosses que afectaren la seva residència es traslladaren a viure al poble d'Argelaguer (l'any 1212, Alemanda de Sales havia donat en feu el castell dels Montpalau, juntament amb tots els drets que el llinatge de Sales tenia damunt d'aquesta població) on possiblement hi havia hagut una menuda residència senyorial que ells ampliarien i reformarien donant-li la fesomia de l'actual castell d'Argelaguer.
Sembla que la pedra, amb els tres escuts d'armes de la família, existent a la façana del castell d'Argelaguer, havia ornat, originàriament, els murs del castell de Montpalau. "
- Pels usuaris de 4x4, amb esperit aventurer, es pot pujar fins dalt de tot amb cotxe. Però ... , millor no trobar-se de cara amb cap més vehicle durant el recorregut ...
Edificacions properes:
- Al poble d’Argelaguer hi ha el Castell – palau dels Montpalau, al carrer de la Muralla.
- Castell de La Miana: Des d’on hem aparcat, retornem a la carretera i continuem endavant, una carretera a vegades asfaltada i a vegades no, estreteta i poc concorreguda, i arribarem al cap d’uns 4,5 km, al disseminat de La Miana, petit nucli de població del municipi de Sant Ferriol, on hi ha les restes força evidents del Castell de La Miana, i també l’Església de Sant Miquel de la Miana.
L’ antiga edificació coneguda amb el nom de La Rectoria, és avui en dia una residència de turisme rural.
Altres pàgines:
Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.
MAPA de situació:
Garrotxa : Veure en un mapa més gran.