F O T O S
I T I N E R A R I
Situació: A la població d'Avinyonet de Puigventós (Alt Empordà) – Girona.
Època: Segles XII – XIII - Generalitat de Catalunya.*
Protecció: BCIN - Generalitat de Catalunya.*
Estat: Llevat de la rellevant presència del portal adovellat, no hem estat capaços de identificar amb seguretat les restes del castell de les de l’església de Sant Esteve (fortificada – segles XIII-XVIII) i/o de les de l'antiga capella de la Comanda, la capella de Sant Joan.
Deixem per a gent més entesa en el tema aquesta qüestió, i ens limitem a deixar constància fotogràfica d'aquest conjunt en l'actualitat.
Fora dels horaris de culte, l’església roman tancada. Aparcament als carrers dels voltants.
Altres noms: Comanda Hospitalera / Generalitat de Catalunya. - Generalitat de Catalunya.*
Accés - Visitat el 24/06/2009:
Situat a la Plaça de l'Església.
Localització: N 42 14 58 E 02 54 51 - Altitud: 86 m.
Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació - Juliol 2020:
Descripció
L'antic Castell de la Comanda Hospitalera d'Avinyonet està situat al sud-est de l'església de Sant Esteve, dins del nucli històric de la població.
Els vestigis que resten del Castell d'Avinyonet es troben situats a la banda de migdia de l'església parroquial.
L'edifici més notable que ha arribat dempeus als nostres dies, és de planta quadrangular i ha estat restaurat en diferents ocasions.
Entre aquesta construcció i el mur meridional de l'església, hi ha un llenç on s'obre un gran portal d'arc de mig punt adovellat, que segurament correspon a l'entrada principal a la fortalesa.
Aquest portal dóna lloc a un recinte limitat a ponent per restes de fortificació, a migdia i llevant per l'edifici del castell esmentat i al nord per l'església.
L'edifici principal del Castell de la Comanda Hospitalera en la seva façana de llevant posseeix restes de talús, on s'hi han practicat obertures modernament.
Altres restes es troben al sud i a la vora de la façana romànica de l'església.
Es tracta de vestigis del recinte murat que enllaçaven amb els que trobem en diferents punts del nucli antic de la població.
El més notable és una torre de planta quadrangular de la que resta la meitat inferior i un pany que s'hi afegeix.
Les restes que conservem avui del Castell de la Comanda d'Avinyonet presenten elements que pertanyen a diferents etapes constructives.
Es creu que els elements més antics corresponen a la torre quadrada i al tros de mur que s'hi afegeix.
Notícies històriques
La documentació més antiga trobada relativa al castell d'Avinyonet data del segle XI, en concret de l'any 1090, en què apareix esmentat Berenguer d'Avinyó.
Hi ha també documentació dels segles XII i XIII.
L'any 1234 el castell va passar per donació a l'ordre de la Mercè, i pocs anys més tard a l'ordre de l'Hospital, que el 1257 el va fer centre de la Comanda de l'Hospital, aquesta institució es mantingué activa fins l'any 1804.
Les restes conservades responen a diverses etapes constructives: segurament els vestigis més antics són els paraments situats al costat de ponent del temple parroquial, datables als segles X-XI.
L'edifici de planta quadrangular situat prop del mur de migdia de l'església conserva una part del parament que segurament correspon als segles XII-XIII, i el mur on es troba el portal adovellat pot ser datat en època posterior, probablement dintre dels segles XV-XVI.
- Fou seu de la comanda d'Avinyonet, de l'orde de l'Hospital, des de l'any 1257 fins cap al 1479.
*Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.*
Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.
Altres pàgines:
Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.