F O T O S
I T I N E R A R I
Situació: A Sanaüja, vila i municipi de la comarca de la Segarra (Lleida).
Època: Segle XII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).
Protecció: No hi consta - (Patrimoni.Gencat).
Estat: Aparenta un bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament als carrers dels voltants.
Altres noms:
Accés - Visitada el 24/10/2013:
Senzill de localitzar, al costat del cementiri.
Localització: N 41 52 25.46 E 01 18 33.68 – Altitud: 401 m.
Altres:
- De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Octubre 2013):
“ Descripció
Capella situada a un dels extrems del cementiri, a l'entrada del poble, de planta rectangular i una sola nau, coberta a dues aigües, àbsis semicircular i realitzada amb carreus regulars rejuntats amb argamassa.
A la façana principal hi trobem la portalada principal de grans dimensions formada per un arc de mig punt adovellat, sobre la qual anteriorment hi havia una fornícula per albergar la figura d'un sant.
A la part inferior de la façana est destaca una obertura rectangular emmarcada amb carreus i tapiada posteriorment. Originàriament aquesta capella tenia un petit campanar d'espadanya d'un sol ull i a acabat en forma triangular al capdamunt de la façana principal.
Notícies històriques
La primera referència documental que tenim d'aquesta capella, data de l'any 1758 a causa d'una visita pastoral del bisbe d'Urgell. Tot i això, sembla ser que els seus orígens cal buscar-los al segle XII, època en què les capelles sota aquesta advocació solien ser un lloc de refugi per persones que patien malalties contagioses.”
- Pels interessats en els temes d'art funerari (O cultura mortuòria ...?), a la pàgina web de Pat.mapa, i referent al cementiri de Sanaüja, hi ha informació sobre l'existència de varies esteles funeràries “realitzades en pedra de marès, algunes en molt bon estat de conservació”.
- A la pàgina web de Wikipedia “Llista de monuments de Sanaüja”, hi ha constància de la següent edificació, dins del cementiri d'aquesta localitat, esmentant que és una “obra popular d'època medieval”.
Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.
Altres pàgines:
Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.
MAPA de situació:
Segarra : Veure en un mapa més gran.