Capella de Santa Magdalena – Rupit i Pruit / Osona

Valoració: Encara no hi ha vots.
espereu…

El començament del camí és el mateix que el que ens ha portat a visitar l’Església de Sant Joan de Fàbregues.


F O T O S


I T I N E R A R I 


Situació: En terrenys de Rupit i Pruit, un municipi de la comarca d'Osona (Barcelona).

Època: Segle XVII - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: A dia de la visita no hi consta cap consideració al respecte a la corresponent pàgina web de la Generalitat de Catalunya. *

Estat: Bo. Es accessible lliurament.

Altres noms:

Accés – Visitada el 11/01/2019:

0Punt d’inici. A Rupit. Al lloc situat a N 42 01 33.0 E 02 27 54.0, això és, a la  confluència de la carretera BV-5208 amb els carrers que a Google Maps s’identifiquen com a Barbacana i Sant Joan de Fàbregues. Al davant d’un forn de pa: L’Era. Hi ha una zona d’aparcament lliure.

 Continuem per aquest darrer vial, seguint les instruccions d’un indicador. Circularem per una solitària carretereta asfaltada d'uns tres metres d’amplada (està indicat ...), però sense arribar a Sant Joan de Fàbregues, ni molt menys.

Fins que arribem a un punt (1)  situat a 42 01 17.9 02 27 54.6 (Fi de la concurrència d’itineraris) on prenem una pronunciada sortida del camí, en baixada i indicat. El dia que aneu a fer aquesta visita, potser millor que a l'arribar a aquest punt, primer, a peu, feu una valoració de l'estat del terreny en aquest lloc ... 

Si presenta un “bon aspecte” i decidiu continuar motoritzats, podeu fer-ho, trepitjant un camí de terra, transitable, que poc més endavant desemboca en una ampla praderia on podem aparcar el vehicle. La capella ja és visible al fons.   

2 - Localització: N 42 01 20.7 E 02 27 58.6 – Altitud: 853 m.

Si introduïm les coordenades anteriors (Des del punt 0 al punt 2) en un mapa de Google, obtindrem la generació automàtica del MAPA d’aquest recorregut.


Tot i que a la darrera part del camí, des del punt 1 al punt 2 - Google Maps no la reconeix com a transitable, i la dissenya per fer  “a peu”, cal tenir fe. Nosaltres hem fet aquest camí i “certifiquem”, que a data d'avui, el camí és perfectament transitable. 


Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació - (Gener 2019):

“Descripció

Capella situada a la banda de migdia de la població i voltada per la riera de Rupit.

 Està orientada de tramuntana a migdia, és de planta de nau única i un absis quadrangular on s'obre una finestra rectangular.

 A la banda de ponent hi ha tres grossos contraforts sobre els quals s'aguanta una teuladeta que resguarda uns bancs adossats a la paret.

 A migdia hi ha la façana, amb un gran portal adovellat i una finestra d'arc de mig punt; al costat del portal hi ha una finestra rectangular.

 Al frontispici s'eleva un campanar d'escaleta que conserva les campanes.

 L'interior és de pedra vista, coberta amb volta de canó i arcs torals.

És construïda amb pedra unida amb morter i la part de la façana és arrebossada.

A ponent, on ara hi ha els contraforts, hi hagué un casal on residia l'ermità.

Notícies històriques

Aquesta capella, dedicada a Santa Magdalena, sembla una edificació del segle XVII malgrat que estigui construïda d'una forma arcaica

 que a vegades la fa confondre amb una edificació romànica.

 Les primeres notícies daten del 1660.

 Se sap que al 1687 en tenia cura l'artesà Rafel Simó i Quatrecases.

S'hi feren algunes deixes testamentàries a les darreries del segle XVII i inicis del XVIII i per una notícia de la consueta del 1790 se sap que el 22 de juliol,

mitja hora després de sortir el sol, es cantava missa a la capella, i a la tarda completes.

Segons el bisbe Corbella, que va visitar la capella a principis del segle XX, a l'altaret hi havia dues imatges de marbre del segle XV; una de Santa Margarida i l'altra de la mare de Déu de Gràcia, que passaren al Museu Episcopal de Vic.”


*  Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.


Edificacions properes: Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació: