Campanar de Santa Maria – Vilafranca del Penedès / Alt Penedès

I T I N E R A R I

Situació: A Vilafranca del Penedès, població i cap del municipi del mateix nom, a la comarca de l'Alt Penedès - (Barcelona).

Època: Segle XIII - Gòtic

Estat: Bon estat - Visitable - Visites concertades, durant tot l'any.

Curiositats:

•  La construcció d'aquesta torre va iniciar-se al mateix temps que l'església, l'any 1285.
  •  És una edificació de 52 metres d'alçària.
  •  Per arribar a dalt de tot, és necessari trepitjar 116 graons, per una escala de cargol.
  •  Des de l'any 1929, a l'antiga cel·la on vivien els monjos, hi ha un rellotge d'engranatges. Restaurat recentment, format de pèndol, pesos, rodes dentades i un complex sistema de palanques i lleves, és un mecanisme poc usual i per això es considera una autèntica peça de museu.

Trobarem aquesta edificació a la Plaça del campanar, al costat de la Basílica de Santa Maria.

Hem deixat el cotxe en un ampli aparcament públic subterrani, de pagament, situat al començament del tram de carrer anomenat Rambla de Sant Francesc, cantonada amb la Rambla de Nostra Senyora. (Hi ha un parell d’entrades).

Després ens hem desplaçat a peu per Vilafranca.

Altres: De la pàgina web Turisme de Vilafranca, ens complau extreure la següent informació (Gener 2015):

“ Des del moment de la construcció, el campanar va adquirir un significat especial per a la vila pel seu paper com a mitjà de comunicació, no tan sols d'esdeveniments religiosos sinó també civils.

L'any 1322 es va fundar un benefici –la mongia- pel qual un monjo es feia càrrec de tocar les campanes i s'establia l'obligació que un segon monjo residís a la torre i s'encarregués de custodiar també l'església i els seus béns.

La feina dels monjos devia ser ben activa, ja que es realitzaven vint-i-set tocs diferents que anunciaven successos de tota mena.”

• Als efectes de classificació a les nostres pàgines, ho hem fet amb l'etiqueta “Altres llocs d'interès”

Altres – La Vilafranca medieval

“ La ciutat medieval
El centre de la població girava a l’entorn de la primitiva parròquia de Santa Maria, una església parroquial que va ser la primera que va integrar el gòtic.

Es van construir altres edificis notables, com ara el convent d’un orde mendicant: el convent de Sant Francesc; l’església d’un convent d’un ordre militar: la capella de Sant Joan i altres edificis amb un clar protagonisme en uns fets cabdals a la història de Catalunya com ara el Palau Reial, on va morir el rei Pere III el Gran, o el Palau Baltà, que la tradició diu que fou l’escenari on es va signar la Concòrdia de Vilafranca el 1461, un dels desencadenants de la guerra civil que va enfrontar la corona i la Generalitat al segle XV.”

Dins del casc urbà de Vilafranca del Penedès, es poden localitzar fins a onze edificacions d'època medieval.

• A la pàgina de l'Ajuntament de Vilafranca de Penedès, anteriorment esmentada, se'ns ofereix un mapa que ens ha resultat de gran utilitat per poder trobar fàcilment les següents edificacions i que tot seguit reproduïm:

1. Ajuntament de Vilafranca (Casa de la Vila)
  2. Basílica de Santa Maria