F O T O S
Convent
Claustre
I T I N E R A R I
Situació: A Puigcerdà, vila i municipi del mateix nom i capital de la comarca de la Cerdanya (Girona).
Època: Segle XIV - (Generalitat de Catalunya).
Protecció: No hi consta - (Generalitat de Catalunya).
Estat: Bon estat. Ha estat utilitzat per a diferents usos al llarg del darrer segle i mig (escoles, caserna militar, seu d'entitats, etc.). La part conventual fou rehabilitada el 1983 i, avui en dia, acull el Casal Sant Domènec, la Biblioteca Comtat de Cerdanya, l'Arxiu Comarcal de la Cerdanya, l'Institut d'Estudis Ceretans i les Joventuts Musicals de Cerdanya.
Al vestíbul hi ha l'entrada a un dels túnels de Puigcerdà, utilitzat com a refugi durant l'última Guerra (1936-1939).
Altres noms:
Accés - Visitat el 01/08/2014:
El trobarem al Passeig 10 d'abril. Al costat hi ha l’Església de Sant Domènec.
Localització: N 42 25 57.5 E 01 55 41.6 – Altitud: 1.204 m.
Altres:
- De la pàgina web Generalitat de Catalunya - Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Agost 2014):
“ Descripció
Edifici de planta baixa i dos pisos, construït amb maçoneria de còdols i obra de maó arrebossat. A la planta baixa, una arcada conforma una porxada tot al llarg de l'edificació.
Notícies històriques
L'orde de predicadors de Sant Domènech s'havia establert a la vila de Puigcerdà el 1291.
Les construccions conventuals foren realitzades al llarg dels segles XIV al XVIII. Un terratrèmol en el segle XV afectà bona part de les instal·lacions fent necessària la seva nova construcció.
Com a conseqüència de la desamortització de Mendizábal el 1835 les instal·lacions passaren a l'Estat i al municipi, essent utilitzades per a diverses funcions com escoles i casernes. La seva església, Sant Domènech, es convertí amb parroquial de Puigcerdà a partir de 1936.”
- Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure del fulletó (Petjades Culturals) que ens varen facilitar a l'oficina de turisme de Puigcerdà, el següent text (Agost 2014):
"ANTIC CONVENT DE SANT DOMÈNEC
Fundat pels dominics o predicadors vers el 1290 sota la protecció del rei Jaume I de Mallorca, fou el més afavorit i important de la comarca. Es composava d’església, edifici conventual, claustre i cementiri. Com a convent pròpiament dit va desaparèixer el 1835, amb l’exclaustració derivada de la desamortització de Mendizábal.
Part conventual
Ha estat utilitzada per a diferents usos al llarg del darrer segle i mig (escoles, caserna militar, seu d’entitats, etc.).
La part conventual fou rehabilitada el 1983 i, avui en dia, acull el Casal Sant Domènec, la Biblioteca Comtat de Cerdanya, l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya, l’Institut d’Estudis Ceretans i les Joventuts Musicals de Cerdanya. Al vestíbul hi ha l’entrada a un dels túnels de Puigcerdà, utilitzat com a refugi durant l’última Guerra.
Claustre
El claustre data d’una reforma de 1603. Actualment en resta un lateral que, retrobat vers l’any 1960, s’arranjà uns anys més tard, el 1978, segons el projecte de Josep M. Ribot. Les altres tres galeries del claustre van ser destruïdes durant l’ocupació napoleònica.”
Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.
Altres pàgines:
- Guia pràctica de Puigcerdà – Puigcerdà
- Petjades culturals – Mapa de la ruta – Ajuntament de Puigcerdà
Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.
MAPA de situació:
Mostra Cerdanya en un mapa més gran