F O T O S
I T I N E R A R I
Situació: En terrenys de Sant Esteve d’en Bas, entitat de població del municipi de la Vall d'en Bas, essent a la vegada, capital i lloc més poblat d’aquest municipi, a la comarca de la Garrotxa (Girona).
Època: Segle XIII – Romànic - Generalitat de Catalunya.*
Protecció: BCIL- Generalitat de Catalunya.*
Estat: Bo. No és accessible lliurament. Hem aparcat al voral de la carretera.
Altres noms:
Accés – Visitada: 01/06/2018.
Situada a les afores de Sant Esteve, enmig de terres de conreu, a tocar de la carretera, és perfectament visible. Per arribar-hi ens vàrem limitar a introduir al nostre navegador les coordenades de situació. S’hi accedeix per carretera asfaltada.
Localització: N 42 06 58.9 E 02 26 30.4 – Altitud: 480m.
Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Juny 2018):
“Descripció
Petita capella aïllada situada al bell mig de la plana de la vall d'en Bas, prop del veïnat de Can Trona.
L'església és d'una nau rectangular i absis carrat, cobert amb volta de canó, orientat a llevant.
La part original romànica de l'absis presenta dues obertures de doble esqueixada i un parament fet amb carreus perfectament tallats.
La nau va ser allargada pel costat de ponent i molt alterada en la reforma del segle XVIII i és coberta amb voltes de llunetes.
L'any 1980 es va fer l'última restauració que va permetre la recuperació de la part antiga romànica, fins aleshores destinada a sagristia.
Cal destacar el petit campanar d'espadanya d'un sol ull que s'alça sobre la portalada d'arc de mig punt coberta per una desafortunada teuladeta moderna.
Notícies històriques
La primera notícia és datada l'any 998 en una butlla expedida pel Papa Gregori V on es nomena coma depenent del monestir de Sant Genís de Besalú.
Vora l'any 1000, Bernat Tallaferro, comte de Besalú, feia donació al monestir de Santa Maria de Besalú de l'alou i l'església de Sant quintí.
Durant els segles XVI, XVII i XVIII consta documentalment que la feligresia era formada tan sols pel Mercadal. L'any 1776 ja serà sufragània.”
* Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.
Edificacions properes: Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.
Altres pàgines:
Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.
MAPA de situació: