F O T O S
I T I N E R A R I
Situació: A Fares entitat de població de Sant Ferriol, localitat i municipi del mateix nom, a la comarca de la Garrotxa (Girona). El municipi està format per petits nuclis de població escampats per les valls dels rius Fluvià i Ser.
Època: Segle XII – Romànic - Generalitat de Catalunya.*
Protecció: No hi consta - Generalitat de Catalunya.*
Estat: Bo. No és accessible lliurament. Al costat mateix hi ha un petit cementiri.
Altres noms:
Accés – Visitada: 23/03/2018.
Punt d’inici: Cal localitzar un lloc a tocar del PK nº 55 de la carretera C-66, (Besalú / Serinyà, i circulant en aquest sentit), situat a 42 11 09.9 02 44 09.8 on prenem una sortida a la dreta**, sense cap indicació, que ens aboca a un curt i discret camí de terra, transitable. Una mica abans hi ha un cartell indicador: Fares, a l’esquerra.
Aparquem al davant de l’església.
** Hi ha una petita bassa d’aigua a mà esquerra. Si ens passéssim, deixaríem a mà dreta una benzinera que a dia d'avui, sembla abandonada.
Localització: N 42 11 11.6E 02 44 08.2 – Altitud: 136 m.
Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Març 2018):
“ Descripció
Esglesiola dedicada a Santa Maria, havia estat l'església parroquial del poble de Fares fins que aquest fou agregat a la parròquia de Sant Vicenç de Besalú.
És d'una sola nau i, possiblement, bastida en època romànica; la primitiva porta d'ingrés, amb arc de mig punt, fou cegada per construir-ne una altra de més àmplia, de forma rectangular.
Damunt del frontispici s'alça el vell campanar, que originàriament fou d'espadanya de doble obertura i transformat en torre amb un teulat a quatre vessants.
Porta
Tot i el seu origen romànic, la porta va ser cremada al segle XVIII, i reconstruïda posteriorment seguint la tipologia originària. A la porta hi ha la següent inscripció:
"VYALSSMTS
DEAY 1717
FOUCRAMADA"
El forrellat conserva la data de 1837.
Les campanes foren penjades l'any 1703.
Notícies històriques
Les primers notícies que disposem de Santa Maria de Fares corresponen a l'any 977 en que fou cedida per Miró, Comte de Besalú, a l'església de Sant Genís i Sant Miquel de Besalú.
Amb el nom de "Santa Maria que est in Faxis" es troba esmentada a la butlla del Papa Gregori V, a favor de Santa Maria de Besalú -redactada l'any 998-.
El Comte Bernat Tallaferro va confirmar, l'any 1000, les possessions de Santa Maria de Besalú, citant l'esglesiola de Santa Maria de Fares com "Sancta Maria sita in villa Fraxis".”
* Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.
Edificacions properes: Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.
Altres pàgines:
Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.
MAPA de situació: