F O T O S
I T I N E R A R I
Situació: A Sant Martí d'Albars, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Lluçanès (Barcelona).
Època: Segle XVIII – (Ajuntament de Sant Martí d’Albars).
Protecció: Ho desconeixem.
Estat: Bo. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.
Altres noms:
Accés – Visitada el 23/08/2016:
Hem determinat com a punt d’inici d'avui un lloc situat a 42 01 52.0 E 02 04 06.7, a tocar del PK nº 5 de la carretera BV-4342, on hi ha una sortida d'aquesta via indicada per anar a Sant Martí d'Albars a 0,5 km.
Hem continuat per carretera asfaltada, fins arribar a l’església. Aparcament als voltants.
Des d'aquest mateix lloc, continuant pel mateix camí per on hem vingut, s'arribaria al Pont de Sant Martí d'Albars. Resta pendent per a una altra ocasió.
M A P A del recorregut – Distància aproximada: 650 m.
Localització: N 42 01 40.6 E 02 04 27.0 – Altitud: 630 m.
Altres:
- De la pàgina web de l'Ajuntament de Sant Martí d'Albars, ens complau extreure la següent informació - (Agost 2016):
“Edifici barroc rural, de dimensions mitjanes. Construïda en el segle XVIII, conserva una imatge de Santa Maria, de tradició romànica, de la primitiva església de Sant Martí.”
- A la pàgina web de Patrimoni.Gencat, a dia d'avui (31/08/2016), no hi ha cap informació.
- De les pàgines nºs. 18 i 19 de l'Inventari Patrimoni Cultural de Sant Martí d'Albars, ens complau extreure el següent fragment de text - (Agost 2016):
“ L'església de Sant Martí d ’Albars apareix citada en l'acta de consagració de l’església de Santa Maria de Lluçà l'any 905 com a “ecclesiam Sti. Martin i de Miedians sive de Albas” .
El bisbe Idalguer, bisbe d'Osona, acudí al castell de Lluçà per tal de restaurar- hi l’església de Santa Maria i dotar-la de llibres, ornaments litúrgics, cases i terres.
El bisbe també la dotà amb els delmes i les primícies provinents de les vil·les del terme parroquial i li sotmeté l’església de Sant Martí d’Albars ( ORDEIG : 1999 ). D'aquí es pot deduir que una antiga església de Sant Martí d'Albars ja existia al segle IX, tot i que d'aquesta sembla que no se'n conserva res.”
Va ser una petita sufragània de l’ església de Santa Maria de Lluçà, de la qual se'n independitzà a la fi del segle X, i es va refer al segle XII .”
Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.
Altres pàgines:
Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.
MAPA de situació: