F O T O S
I T I N E R A R I
Situació: En terrenys d'Olèrdola, municipi de la comarca de l'Alt Penedès (Barcelona).
Època: Segle XI – Romànic - (Patrimoni.Gencat).
Protecció: No hi consta - (Patrimoni.Gencat).
Estat: Pràcticament, en ruïnes. Lliurament accessible.
Altres noms:
Accés - Visitada el 19/12/2011:
Cal que visiteu la nostra pàgina corresponent al castell d’Olèrdola – visitable -. Davant de la porta d'entrada a aquesta edificació , hi ha una ampla esplanada per aparcar el vehicle.
Després, a peu (està indicat) per un camí ben evident, trobarem en primer lloc el Pla dels Albats i tot seguit les minses restes de la capella.
Localització aproximada: N 41 18 17.92 E 01 42 47.31 – Altitud: 311 m.
Altres:
- Referit a la capella: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2013):
“ Descripció
Restes d'algunes de les parets que formaven l'església rodejada d'una petita necròpolis de tombes antropomorfes excavades a la roca, de tamany mitjà i petit.”
Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.
Altres pàgines:
Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.
MAPA de situació:
Alt Penedès : Veure en un mapa més gran.
Altres llocs interessants per visitar:
Pla dels Albats – Olèrdola
Tombes antropomorfes:
- Referit al Pla dels Albats: De la pàgina web de Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Abril 2013):
"Descripció
El jaciment se situa al nord-est d'Olèrdola, fora del recinte emmurallat; s'hi accedeix seguint un camí senyalitzat que parteix de l'aparcament.
A l'indret del Pla dels Albats s'hi troben les ruïnes d'un edifici conegut com la capella de Santa Maria, que encara compta amb murs conservats d'1'70m d'alçada, però no es coneix la seva funció exacta ni tampoc la seva cronologia.
La necròpolis del Pla dels Albats consisteix en un conjunt de tombes excavades a la roca, totes elles amb orientació est/oest, amb el cap a ponent, i presenten unes característiques semblants, malgrat les diferències de mides.
Generalment tenen un nivell superior tallat en una forma més o menys rectangular, destinat a encaixar-hi la tapa, i un nivell inferior on es localitza la sepultura antropomorfa, amb el cos trapezoïdal i el cap diferenciat dins la capçalera de la tomba. El cap sol tenir forma rectangular i estar centrat en relació a les espatlles malgrat que en algunes tombes infantils no es marca la diferenciació entre cap i cos.
Es tenen documentats uns 50 enterraments evidents, que es poden classificar en 5 grups:
1. El grup situat a ponent de la construcció central,format per 15 enterraments, alguns dels quals tenen mides de 182 o 205cm de longitud, però la majoria són de mida mitjana o petita.
2. Grup situat al sud de l'anterior, format per més de 12 tombes, totes elles de mida mitjana o petita.
3. Més cap a ponent, un grup format per més de 12 tombes; a partir d'aquesta zona, més cap a l'oest, es comencen a trobar, a banda i banda, sitges per guardar el cereal, cosa que fa pensar en que començaria una altra zona dedicada a una funció diferent.
4. Grup d'enterraments al nord, a l'altra banda del camí que actualment condueix al Pla dels Albats, on es troben 4-5 tombes de mida petita i mitjana.
5. Un grup a llevant amb mitja dotzena de tombes, més grans i més profundes majoritàriament. En algunes zones de la necròpolis hi ha barrejades tombes de mida petita i tombes de mida gran, mentre que en altres zones predominen només tombes petites o bé tombes grans; aquesta realitat fa pensar en que es podrien haver agrupat per famílies.
Context
Situada al barri extramurs conegut com Pla dels Albats. "