F O T O S
I T I N E R A R I
Situació: En terres de Sant Pere dels Arquells, entitat de població de La Ribera d’Ondara, municipi de la comarca de la Segarra (Lleida).
Època: Segle XIV - (Patrimoni.Gencat). El seu origen està documentat a partir del segle XII.
Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).
Estat: Molt malmès. Accessible lliurament, tot i que és força perillós passejar per l'interior enrunat d'aquesta edificació, doncs no és gens improbable que ens caigui qualsevol cosa pel cap, o se'ns ensorri el terra que trepitgem.
Altres noms: Torre Timor - (Patrimoni.Gencat).
Accés - Visitat el 10/12/2012:
Tot i que és perfectament visible durant la circulació per l'autovia A-2, no és tant senzill arribar-hi donat l’ impediment que representa aquest vial.
L'itinerari que proposem és el següent:
Procedents de Barcelona i circulant per l'autovia A-2 en sentit Lleida, prenem la sortida situada entre els PK 534-533 i anunciada per anar a la Panadella (Torre de la Panadella – segle XIX).
Després d'un parell de rotondes entrem en aquest petit llogaret, un nucli de població disseminat del municipi de Montmaneu, a la comarca de l'Anoia, situat a dalt d'un port d'uns 710 metres d'altitud, a mig camí de Barcelona i Lleida.
Situat al peu de la carretera Nacional II, a la Panadella sorgiren diversos negocis relacionats amb l'atenció al viatger, com ara estacions de servei, restaurants i hostals, unes activitats que entraren en declivi amb la inauguració del darrer tram català de l'Autovia del Nord-est (A-2).
Tal i com hem entrat, en la mateixa direcció, sortim d'aquest lloc, en sentit Lleida, trepitjant el ferm de l'antiga carretera N-II, ara pràcticament sense trànsit des del desviament d'aquest per l'actual autovia A-2.
Entre els PK 526-525 prenem una sortida a la dreta (41 38 05.84 01 20 06.06). Mitjançant un petit túnel passem per sota de l'autovia. A la sortida girem a l'esquerra. No hi ha cap cartell.
Ens trobarem llavors circulant per un camí de terra, durant uns 1500 metres, perfectament transitable amb un vehicle de turisme ( al tram final hi ha algun que altre bony al terra ...),
envoltats de terres de cultiu. A l'esquerra ens acompanya l'autovia. L'edificació que busquem ja és visible en bona part del trajecte.
Durant el proper recorregut trobarem una desviació a la dreta, indicada.
Arribats a l'edificació, podem aparcar còmodament el vehicle en una placeta.
Esplèndides vistes als voltants.
Localització: N 41 38 33 E 01 19 46 – Altitud: 586 m.
Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2012):
“ Descripció
Edifici de planta rectangular, coberta a doble vessant, estructurat amb planta baixa, primer pis i golfes. L'espai comprès per l'angle dret de la façana d'accés es troba clos per un mur amb porta adintellada, a manera de baluard , fonamentat i alçat sobre el nivell de terra a partir de dos estructures amb volta d'ús agrícola emprades com a femers i disposades en paral·lel, que aprofiten grans carreus de pedra corresponents a construccions anteriors per estructurar les seves parets, fins al nivell d'arrencament de volta.
A la part de darrera de l'edifici hi ha adossades d'altres dependències vinculades al món agrari i ramader. El seu parament se'ns presenta fet amb carreus de mida mitjana, disposats amb filades i parets atalussades.
Notícies històriques
Actualment el lloc està totalment abandonat i presenta un estat ruïnós. El seu origen està en un castell documentat a partir del segle XII, sobre el qual s'hi va edificar aquesta masia del segle XVII o XVIII, habitada fins la segona meitat del segle XX.”.
Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.
- Davant mateix d'aquesta edificació hi ha les restes de l'Església de Sant Jaume de Timor – Romànica – Segle XII - (Patrimoni.Gencat), completament arruïnada
Altres pàgines:
- Turisme:
-
- Consell Comarcal de la Segarra
- Turisme Segarra
- Ara Lleida
- Descobreix Catalunya
- Llibres:
Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.
MAPA de situació:
Segarra : Veure en un mapa més gran.