Castell de Talarn / Pallars Jussà

Castell:

Veiem amb detall les minses restes.

A continuació altres dues fotografies de l'edificació que actualment ocupa el lloc on havia estat bastit l'antic castell.

castell-de-talarn-071109_507

castell-de-talarn-071109_508

Muralles de Talarn:

castell-de-talarn-071109_503

Una de les torres de les antigues muralles que envoltaven la població.

castell-de-talarn-071109_514

Una altra torre.

Talarn medieval:

Situació: A la localitat de Talarn (Pallars Jussà) – Lleida.

Època: Documentat des del Segle XI – Any 1064 - Generalitat de Catalunya.*

Accés - Visitat el 09/11/2007:

Procedents de Tremp, per la carretera C-13, en sentit la Pobla de Segur, a uns dos km. de la primera població.

Altres: De l'Enciclopèdia Catalana, ens complau extraure la següent informació, referida al castell - 11 (2007):

"Del castell de Talarn, en queden escassos vestigis, ja que, d'una banda, la poca consistència de la part que forma el penya-segat que limita la població, on s'han produït esllavissaments, ha fet desaparèixer els murs i les torres de la part llevantina, mentre que, de l'altra, una part del que quedava fou demolida entre el 1959 i el 1960.

Es conserven, a tocar de la plaça del Castell, que era el seu antic pati d'armes, un gros mur i una mena de torre ovalada o de planta allargada amb els extrems arrodonits i una torre rodona molt malmesa.

Les grans pedres de la base d'aquests murs i la seva disposició revelen que és obra del segle XI o XII.

També es veuen restes de la capella o església antiga, però tot enmig de modernes edificacions.

Del castell sortia un gran mur que circuïa els carrers del Forn, de Pau Coll i de Soldevila, amb la plaça Major o del Doctor Sivilla al centre i la placeta de la Vilanova al N.

Aquesta muralla tenia la porta principal a la part de migdia, un portal adovellat que era flanquejat per una gran torre quadrada i una altra de rodona una mica més a llevant.

Ambdues portes foren malmeses el 1960.

Si se segueix aquest recinte vers ponent, és visible el traçat de la muralla, bé que aquesta es troba desdibuixada i sovint amagada per les cases que s'hi recolzen.

Els elements més visibles són dues torres rodones de base atalussada:

una enfront de la plaça dels Arbres i a l'inici del carrer del Mig, amb porxos i galeries adossades a la part baixa i el capdamunt escapçat, que pel seu aspecte sembla una obra medieval dels segles XIII o XIV, i l'altra a l'angle entre el carrer del Raval i la plaça del Portal de Caps, que deixa veure bé l'estructura i la base atalussada."

Pallars Jussà : Veure en un mapa més gran.